Představení talentů českých nadějí v Austrálii ohromuje svět

Představení talentů českých nadějí v Austrálii ohromuje svět

Australian Open je prvním vrcholem tenisové sezony a letos začíná netradičně v neděli, aby se organizátoři vyhnuli pozdním nočním zápasům. I když se očekávalo, že nejvíce pozornosti budou vzbuzovat české hráčky v top desítce světového žebříčku, jejich forma momentálně není nejlepší.

Barbora Krejčíková prohrála hned v prvním zápase, Markéta Vondroušová se z turnaje odhlásila kvůli zranění a Karolína Muchová raději vůbec nepřijela do Melbourne kvůli problémům se zápěstím. A tak jsou v popředí jiná jména, a to především mladí hráči.

Do kvalifikace se úspěšně probojovali teenager Jakub Menšík, Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek. „Fascinující. Menšík si v prvním kole zahraje proti Shapovalovovi, a pak je tu Fruhvirtová a Bejlek, absolutní české talenty,“ komentoval českou přítomnost v Austrálii britský reportér Chris Goldsmith.

Los ale nebyl příznivý. Menšík se utká v prvním kole s bývalou desátou hráčkou světa Denisem Shapovalovem, který se vrací po zranění a nemá ještě optimální formu. Šestnáctiletá Fruhvirtová se ve svém třetím pokusu o premiérovou výhru utká s 66. hráčkou světa Anou Bogdanovou. Navzdory tomu, že je sama ve druhé stovce žebříčku a během kvalifikace bojovala s úpalem, bookmakeři ji považují za favoritku.

Nejsilnější soupeřku dostala Bejlek. Její protivnicí bude bývalá finalistka US Open Leylah Fernandezová. Sedmnáctiletá Češka je ale v kvalifikaci výborně rozjetá a ve třech zápasech neztratila ani set.

„Celkem je v první třístovce WTA osm českých teenagerů. Na zemi s menším počtem obyvatel než má Londýn je to ohromující výsledek,“ napsal na sociální síti redaktor sportovní rubriky britského zpravodajského webu iNews.co.uk James Gray.

První dvě české teenagerky se představí na Australian Open právě Bejlek a Fruhvirtová. V neděli pak do akce vstoupí i Krejčíková, která otevře grandslamový program v Margaret Court Areně. A hned první den si zahraje i Tomáš Macháč.