Překvapivý talent v prvním kole draftu mění dějiny

Překvapivý talent v prvním kole draftu mění dějiny

Norský hokej není známý svými hvězdami jako Švédsko, Finsko nebo Dánsko. Nicméně v blízké budoucnosti by se mohl objevit nový talent, který by mohl změnit tuto situaci. Jedním z nejnadějnějších norských hráčů je Brandsegg-Nygard, který by měl v letošním draftu NHL vytvořit národní rekord.

Norské hráče mají zahraniční kluby zájem jen velmi zřídka. Celkem si jich zahraniční kluby vybraly pouze 23 hráčů. Naopak Švédsko každý rok představí zhruba stejný počet hráčů. Nejvýše draftovaným norským hráčem v historii není Zuccarello, který kvůli své výšce neprošel draftem, ale Marius Holtet, kterého si v roce 2002 vybral tým Dallas na celkové 42. pozici ve druhém kole.

Brandsegg-Nygard, osmnáctiletý norský talent, má velkou šanci být draftován v prvním kole, což ho zařadí mezi nejlepší hráče draftu. Nejoptimističtější prognózy ho umisťují na hranu elitní desítky. Na mistrovství světa dvacítek ve Švédsku se Brandsegg-Nygard představil mezinárodnímu publiku. Přestože v zápase proti Čechům nedosáhl na bod, byl jedním z nejproduktivnějších hráčů týmu. Sbíral stejný počet bodů jako třetí nejmladší hráč týmu.

Skauti si ho velmi oblíbili a vidí v něm velký potenciál. Líbí se jim jeho kombinace tvrdé střely, síly a rychlosti. Brandsegg-Nygard zaujal všechny kluby NHL, na jeho představení přišlo až 50 skautů. Někteří s ním dokonce mluvili a ptali se ho na jeho rodinu a další osobní informace.

Brandsegg-Nygard si vytyčil jasný cíl – být draftován v prvním kole. Prohlásil, že by byl hodně zklamaný, kdyby se mu to nepodařilo. Před draftem by si také rád zahrál na mistrovství světa dospělých v Česku, kde by norská reprezentace čelila Kanadě a domácímu týmu. Tím by fanoušci mohli vidět největší norskou naději v historii naživo.