Premiér Fico vyjádřil omluvu brankáři Hudáčkovi za odmítání takového zacházení.

Premiér Fico vyjádřil omluvu brankáři Hudáčkovi za odmítání takového zacházení.

Titulek: Slovenský premiér Fico odmítá politizaci sportu a zákaz účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích

Slovenský premiér Robert Fico ve sněmovně vyjádřil své nesouhlas s politizací sportu a odmítl zákaz účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích. Toto stanovisko zaujal poté, co se známý slovenský hokejista Ladislav Hudáček vyjádřil k ruské agresi na Ukrajině.

Fico, který je kritikem protiruských sankcí a dodávek zbraní bránících se Ukrajině, označil Kontinentální hokejovou ligu (KHL) za druhou nejlepší hokejovou ligu na světě a zdůraznil, že sportovci hledají nejlepší podmínky pro svou kariéru.

Hudáček, který hrál v minulé sezoně za kazachstánský tým Barys Astana v KHL, ve svém prohlášení vyjádřil nesouhlas s ruskou agresí na Ukrajině. Tímto se připojil k většině sportovních federací, které vyloučily Rusko a Bělorusko ze svých soutěží po vojenské invazi na Ukrajinu.

Premiér Fico také zdůraznil, že je proti zákazu účasti sportovců na mezinárodních akcích, včetně ruských a běloruských. Podle něj je to nebezpečná politika jednoho názoru, kterou odmítá.

Mezinárodní olympijský výbor v prosinci rozhodl, že umožní ruským a běloruským reprezentantům startovat na olympijských hrách v Paříži se statusem neutrálních sportovců za splnění určitých podmínek.

Fico tímto vyjádřením dává jasně najevo svůj postoj k politizaci sportu a zákazu účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích. Zároveň se také staví proti ruské agresi na Ukrajině a vyjadřuje solidaritu s ostatními sportovními federacemi, které přijaly podobná opatření.