Prezident UEFA, Aleksander Čeferin, oznámil, že v roce 2027 ukončí svou funkci, což překvapilo evropský fotbal.

Prezident UEFA, Aleksander Čeferin, oznámil, že v roce 2027 ukončí svou funkci, což překvapilo evropský fotbal.

Prezident UEFA, Aleksander Čeferin, oznámil, že se rozhodl nekandidovat znovu v roce 2027. Toto rozhodnutí překvapilo, protože nedávno byla schválena úprava stanov, která by mu umožnila kandidovat na další období. Čeferin vysvětlil, že každá organizace potřebuje čerstvou krev po určité době a že je unavený z koronavirového období a nesmyslných projektů, jako byla Superliga.

Čeferin se stal prezidentem UEFA v roce 2016, když nahradil suspendovaného Michela Platiniho. Jeho první tři roky v čele organizace se do maximálního mandátu 12 let nepočítají. V letech 2019 a 2023 byl Čeferin ve funkci potvrzen aklamací.

Úprava stanov, která umožňuje prodloužení mandátu prezidenta, vyvolala kritiku. V lednu rezignoval ředitel rozvoje fotbalu UEFA Zvonimir Boban jako protest proti této změně. Vedení UEFA však tvrdí, že úprava stanov byla nutná kvůli švýcarskému právu, protože organizace sídlí v Nyonu.

Čeferinův odchod z funkce prezidenta UEFA v roce 2027 přinese změny v čele organizace. Bude zajímavé sledovat, kdo se o tuto pozici bude ucházet a jaké budou jeho plány pro budoucnost evropského fotbalu.