Příběh nevidomé Šramkové fascinuje, Slovenka stoupá v žebříčku.

Příběh nevidomé Šramkové fascinuje, Slovenka stoupá v žebříčku.

Už na jaře zažila Šramková životní průlom, když po senzační jízdě z kvalifikace až do osmifinále turnaje v Římě vletěla do první stovky žebříčku.

V září v tom jen pokračuje.

V Monastiru došla do finále, v thajském Hua Hinu dokonce vyhrála turnaj z kategorie 250 a nyní na „tisícovkovém“ podniku v Pekingu prosvištěla kvalifikací i prvním kolem. 

„Chce se mi plakat, ale budu silná. Trofej z Hua Hinu bych chtěla věnovat svému dědovi, který se momentálně léčí z rakoviny,“ dojala Šramková fanoušky v Thajsku.

I její příběh chytá za srdce. Od narození trpí vadou v levém oku, kvůli které na něj téměř nevidí.

S tenisem tedy začala proto, že by se její potíže mohly sportem vyléčit. Ale nestalo se.

V 18 letech se rozhádala s otcem, který ji vyhodil z domu a ona se o sebe musela starat sama.

„Bez jediného centu jsem se musela postavit na vlastní nohy. Je zázrak, že se mi to povedlo. Otec sázel na to, že to nezvládnu, vrátím se a budu ho prosit. Tehdy jsem se přesvědčila, že tenis miluju a zůstanu u něj, i kdybych měla umřít hlady,“ prozradila v rozhovoru pro Sportnet.

Přesto všechno se ve 20 letech začala blížit první stovce žebříčku. Platila za velký talent, od kterého si slovenský tenis sliboval, že naváže na úspěchy Dominiky Cibulkové nebo Daniely Hantuchové. 

Jenže ji srazila série zranění. „Nejdřív jsem skoro rok nehrála kvůli problémům se zády. Potom přišlo rameno, po něm břišní svaly. Když jsem zase začala hrát dobře, postihla mě před dvěma lety únavová zlomeniny nohy,“ popsala Šramková v rozhovoru pro WTA.

Po sedmi letech se konečně dočkala. V září vyhrála dvanáct zápasů a skáče v žebříčku obřími skoky. Ze 102. místa se posunula na 61. příčku a zdá se, že po aktuálním turnaji v Pekingu už zaklepe na první padesátku.

„Chci být někdo. Proto tenhle sport dělám. Když vidím všechny ty holky, které bojují, dřou, aby někým byly, chci to taky. To je moje motivace,“ uvedla.

Mohlo by vás zajímat: Sestřih semifinále US Open s Karolínou Muchovou:

Patricia Šramková je tenistka, která se nedávno dostala do povědomí veřejnosti svými skvělými výkony na tenisových turnajích. Její příběh fascinuje mnoho lidí, protože se jedná o ženu, která na první pohled nevidí. Tato slovenská hráčka se v poslední době umístila ve finále turnaje v Monastiru a dokonce vyhrála turnaj v thajském Hua Hinu. Její cesta k úspěchu v tenise však nebyla jednoduchá.

Patricia trpí vadou v levém oku, kvůli které téměř nevidí. Přesto se rozhodla začít s tenisem, protože doufala, že se její potíže mohou sportem zlepšit. Bohužel se to nestalo a musela čelit dalším výzvám. Ve 20 letech začala být velmi blízko první stovce žebříčku, což byl obrovský úspěch pro slovenský tenis. Avšak série zranění ji zpomalila a musela se vyrovnat s mnoha těžkostmi.

Přes veškeré překážky se Patricia nikdy nevzdala a svým odhodláním a pracovitostí se konečně dočkala úspěchu. Díky skvělým výkonům na turnajích se posunula v žebříčku obrovskými skoky a zdá se, že brzy zaklepe na dveře první padesátky hráček na světě.

Její příběh je inspirací pro mnoho lidí, kteří čelí obtížím a nepřízni osudu. Patricia Šramková ukazuje, že s odhodláním a vírou v sebe samého je možné dosáhnout svých snů, i když se zdají být nemožné. Její motivace a touha být někým jsou hnacím motorem k dosažení úspěchu.

Patricia Šramková je skvělým příkladem toho, že i když se zdá, že máme proti sobě nepřekonatelné překážky, s odhodláním a trpělivostí můžeme dosáhnout svých cílů. Její příběh nás učí, že nikdy není pozdě začít znovu a bojovat za své sny.