Priske před zápasem upozorňuje na nepřijatelnost rasismu ve fotbale a zná historii s Rangers

Priske před zápasem upozorňuje na nepřijatelnost rasismu ve fotbale a zná historii s Rangers

Rasismus ve fotbale je stále aktuálním tématem, které bohužel nevynechává ani českou scénu. Nedávno se v jednom z utkání mezi Spartou Praha a Glasgow Rangers objevily rasistické výkřiky ze strany některých sparťanských fanoušků vůči hráči Glenovi Kamarovi. Tento incident vyvolal vlnu kritiky a diskuzí o tom, jak s takovými projevy bojovat.

Po utkání se skotský trenér Steven Gerrard vyjádřil k tomuto incidentu a vyjádřil své zklamání nad tím, že UEFA nepotrestala Spartu za rasistické chování fanoušků. Tato situace vyvolala rozhořčení nejen mezi fotbalovými fanoušky, ale i mezi politiky. Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR, se postavil na stranu Sparťanů a hájil je před trestem.

Hráč Glen Kamara, který byl terčem rasistických výkřiků, nyní působí v anglickém týmu Leeds United. Jeho přestup proběhl jen den před losováním hlavní fáze Evropské ligy. Na tiskové konferenci před utkáním se trenér Rangersů, Thomas Priske, vyjádřil k obavám z možného rasistického chování fanoušků vůči hráči Abdallahu Simovi, který dříve hrál za Spartu Slavii.

Priske zdůraznil, že je důležité zaměřit se na přítomnost a nehledět na minulost. Vzkazuje fanouškům obou týmů, aby se soustředili na podporu svých hráčů a vytvořili skvělou atmosféru na stadionu. Tímto by chtěl poslat silný signál, že rasismus ve fotbale nemá místo.

Je důležité, aby se takové incidenty neopakovaly a aby byly potrestány. Fotbal by měl být sportem, který spojuje lidi bez ohledu na jejich rasu, národnost či pohlaví. Doufejme, že fanoušci obou týmů si tento vzkaz vezmou k srdci a přispějí k vytvoření pozitivní atmosféry na stadionu.