Proč se rozhodujete čekat až do půlnoci? Kvitová i Zverev se vydali na kritiku čínského chaosu.

Proč se rozhodujete čekat až do půlnoci? Kvitová i Zverev se vydali na kritiku čínského chaosu.

Pořadatelé mužského i ženského tenisového turnaje v Pekingu se potýkají s řadou problémů. Nejprve tenistky vyjádřily svůj nesouhlas s novým pravidlem WTA, tzv. performance bye. Toto pravidlo umožňuje hráčkám, které se na předchozím turnaji dostanou mezi poslední čtyři hráčky, mít volný los v prvním kole a začít hrát až od druhého kola. Tímto způsobem byla například nová světová jednička Aryna Sabalenková nucena hrát již od prvního kola. Sabalenková se k tomu vyjádřila slovy: „Nezaskočilo mě to, protože předem poslali email, ale nerozumím tomu. Hráčky budou hrát semifinále turnaje z kategorie 250 nebo 500 a na tisícovce dostanou volný los? Takhle to nejde, musíte si to dlouhodobě zasloužit. Doufám, že se to už nebude opakovat.“

Další stížnosti přišly poté, co pořadatelé experimentovali se zařazením zápasů do programu. S tímto problémem se potýkala i Petra Kvitová, která hrála první kolo až do jedné hodiny po půlnoci a druhý den odpoledne už musela být znovu na kurtu ke druhému kole, přestože ještě nebyly dohrány některé úvodní zápasy turnaje. Německý tenista Alexander Zverev se také nechal slyšet, že hrát téměř do tří ráno je náročné. Kritizoval také skladbu zápasů, které se hrají na tvrdém povrchu. Tento problém si v minulém týdnu posteskl také švýcarský tenista Stan Wawrinka. „Nechápu, proč se míče na okruhu tak často mění. To je důvod, proč má tolik hráčů problémy se zápěstím,“ uvedl Wawrinka. Kritiku míčům se přidali také španělský tenista Carlos Alcaraz a ruský tenista Daniil Medveděv.

Zatím pořadatelé nezareagovali na kritiku, zda se poučí z ní. Naopak, v Austrálii jdou příkladem. Vedení prvního grandslamu sezony oznámilo, že od příštího roku se úvodní turnaj velké čtyřky začne již v neděli, aby předešli dlouhým nočním maratonům.