Profesionální box se po 60 letech vrací na Kubu s kontroverzní účastí Rusů.

Profesionální box se po 60 letech vrací na Kubu s kontroverzní účastí Rusů.

„V padesátých letech ještě profesionální boxerské zápasy na Kubě byly, ale v této formě to nyní bude poprvé,“ uvedl prezident Kubánské boxerské federace Alberto Puig.

Komunistický režim zakázal profesionální sport na „Ostrově svobody“ v roce 1961 a částečně ho umožnil v roce 2013. Od roku 2022 se začali kubánští boxeři objevovat v profesionálních zápasech v cizině, doma se však představí poprvé.

Na galavečeru budou boxovat o tituly IBA dřívější olympijští vítězové Júlio César La Cruz a Arlen López, v ringu se objeví také čerstvý šampion z Paříže Erislandy Álvarez a dvojnásobný zlatý medailista z OH Roniel Iglesias.

„Jsme přesvědčeni o tom, že to bude akce, která se zapíše do historie Kuby a světového boxu, protože v šesti zápasech se představí čtyři kubánští olympijští šampioni,“ uvedl na úterní tiskové konferenci ruský promotér IBA Kirill Ščekutěv a potvrdil, že galavečera se zúčastní i prezident asociace Umar Kremljov.

Z ruských zdrojů financovanou IBA loni vyloučil ze svých řad Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který jí léta vyčítal nedostatky v oblastech řízení, financí, rozhodování a etiky.

Olympijské turnaje v Tokiu a nyní v Paříži si MOV organizoval sám a musel se vyrovnávat s kontroverzní účastí Alžířanky Imán Chalífové a Lin Jü-tching z Tchaj-wanu, které loni IBA na základě nespecifikovaných testů diskvalifikovala z mistrovství světa kvůli pochybnostem o jejich pohlaví. Podle regulí MOV nicméně obě boxerky na hrách startovat směly.

Mohlo by vás zajímat: Boxerka Imán Chalífová reaguje na vlnu útoků:

Profesionální box se po 60 letech vrací na Kubu a za tím stojí kontroverzní Rusové. Komunistický režim zakázal profesionální sport na Kubě v roce 1961, ale od roku 2013 se částečně začal povolovat. Od roku 2022 se kubánští boxeři začali objevovat v profesionálních zápasech v zahraničí, ale teď se poprvé představí i doma.

Na galavečeru budou boxovat o tituly IBA dřívější olympijští vítězové Júlio César La Cruz a Arlen López, stejně jako čerstvý šampion z Panamy Erislandy Álvarez a dvojnásobný zlatý medailista z OH Roniel Iglesias.

Ruský promotér IBA Kirill Ščekutěv uvedl, že věří, že tato akce se zapíše do historie Kuby a světového boxu, protože se představí čtyři kubánští olympijští šampioni. Na tiskové konferenci potvrdil, že se galavečera zúčastní i prezident asociace Umar Kremljov.

IBA, kterou loni vyloučil MOV, byla financována ruskými zdroji a MOV ji vyloučil kvůli nedostatkům v oblastech řízení, financí, rozhodování a etiky. Olympijské turnaje v Tokiu a nyní v Paříži si MOV organizoval sám a musel se vyrovnávat s kontroverzní účastí Alžíranky Imán Chalífové a Lin Jü-ting z Tchaj-wanu, které IBA loni diskvalifikovala z mistrovství světa kvůli pochybnostem o jejich pohlaví. Podle regulí MOV však obě boxerky na hrách startovat směly.

Tento návrat profesionálního boxu na Kubu je tedy historickou událostí pro ostrov i světový box. Doufejme, že se akce vydaří a přinese fanouškům skvělé zápasy.