Prohrou na Islandu začala jednadvacítka kvalifikaci nesmírně dramatickým závěrem.

Prohrou na Islandu začala jednadvacítka kvalifikaci nesmírně dramatickým závěrem.

Česká fotbalová reprezentace do 21 let utrpěla porážku v kvalifikačním zápase proti Islandu. Kapitán Andri Gudjohnsen poslal domácí tým do vedení na konci prvního poločasu, ale český tým dokázal vyrovnat až v 87. minutě díky gólu Christopha Kabonga. O výsledku rozhodl až v posledních minutách zápasu Andri Fannar Baldursson. Čeští mladíci měli několik šancí na vyrovnání, ale dvakrát trefili brankovou konstrukci.

Tato porážka je pro „Lvíčata“ první v devátém vzájemném utkání s Islandem. Další kvalifikační zápas čeká český tým 13. října proti Walesu v Českých Budějovicích. Ve skupině I se nachází také Dánsko a Litva.

Čeští mladíci měli možnost otevřít skóre již v šesté minutě, ale Vydrova rána z přímého kopu skončila na břevně. O chvíli později Jurásek po kličce brankáře trefil z úhlu obránce Róbertssona. Ve 25. minutě zase Tkáč slabou střelou nepřekvapil gólmana Peterssona. Na druhé straně Borgbórsson o kousek minul Horníčkovu branku.

Ve 44. minutě se Islanďané prosadili, když rychlý brejk zakončil přesnou střelou útočník Gudjohnsen, jehož slavný otec Eidur působil i v Chelsea či Barceloně.

Češi vstoupili do druhého poločasu aktivně a Černák z úhlu napálil břevno. Dále ale hrozili i Seveřané, Baldurssonovu ránu z dálky zlikvidoval Horníček. Blízko vyrovnání byl v 65. minutě Karabec, který špičkou kopačky trefil tyčku.

Tři minuty před koncem se hosté prosadili po chybě kapitána Gudjohnsena. Černák předložil míč Kabongovi a ten z ideální pozice nezaváhal. Záložník s kořeny ve slovenské Podbrezové skóroval i při druhém startu za „Lvíčata“.

Čeští mladíci si ale závěr nepohlídali a ve čtvrté minutě nastavení Baldursson rozhodl o islandské výhře ranou zpoza šestnáctky do horního rohu branky. Jednadvacítka nenavázala na čtvrtfinálové vítězství 2:0 v přípravě nad Slovenskem, které bude pořádat evropský šampionát.

Na mistrovství Evropy postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých místech. Dalších šest týmů z druhých pozic zamíří do baráže, ve které se utkají o zbývající tři místa na turnaji. Slovensko má jako pořadatel účast na turnaji jistou.