Prskavec získal na mistrovství světa třetí stříbrnou medaili, české reprezentantky se do finále nedostaly.

Prskavec získal na mistrovství světa třetí stříbrnou medaili, české reprezentantky se do finále nedostaly.

Český kajakář Vítězslav Prskavec získal na mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně stříbrnou medaili v kategorii K1 muži. Porazil ho pouze domácí favorit Joseph Clarke, který vyhrál o 1,94 vteřiny. Pro Prskavce to byla první medaile ze světového šampionátu a zároveň si zajistil účast na olympijských hrách v Paříži, kde bude obhajovat zlatou medaili z Tokia.

Prskavec, který je dvojnásobným světovým šampionem, již má na svém kontě 11 cenných kovů ze světových šampionátů. Na kanálu v Lee Valley získal druhou medaili po úterním triumfu ve soutěži hlídek s Jakubem Krejčím a Vítem Přindišem.

Ostatní čeští kajakáři v individuální kategorii neuspěli v semifinále. Obhájce titulu Vít Přindiš skončil na 24. místě, zatímco debutant Jakub Krejčí obsadil 17. příčku.

Velkým překvapením bylo třetí místo Maročana Mathise Súdího. Rodák z Francie odsunul ze stupňů vítězů o dvě setiny Švýcara Martina Dougouda a postaral se tak o historický úspěch pro africký kontinent.

V ženské kategorii K1 dominovala australská hvězda Jessica Foxová. Navzdory doteku na první brance získala již čtvrtý titul v této kategorii a celkově desátou individuální medaili. Ve finále v Londýně vyhrála s více než vteřinovým náskokem před Slovenkou Eliškou Mintálovou, která inkasovala dvě trestné sekundy. Třetí skončila Polka Klaudia Zwolińská, která jela jako jediná z medailistek čistě, ale byla pomalejší.

Jessica Foxová vyrovnala rekordní bilanci bývalé československé reprezentantky Ludmily Polesné Veberové z 60. let minulého století ziskem čtvrtého titulu na kajaku.

České kajakářky se ve finále nedostaly. Tereza Fišerová vypadla v kvalifikaci a pro Antonii Galuškovou a Amálii Hilgertovou bylo konečnou semifinále. Dvacátá Galušková alespoň získala pro Česko místo na olympijských hrách v Paříži.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně se tak pro české kajakáře stalo úspěšným a přineslo jim jednu stříbrnou medaili a dvě místa na olympijských hrách.