První Arab obdrží hlavičku od mě a francouzská hvězda bude mít zákaz hraní až do března 2025.

První Arab obdrží hlavičku od mě a francouzská hvězda bude mít zákaz hraní až do března 2025.

Distanc platný do konce března příštího roku připraví pětadvacetiletého hráče Toulonu o více než polovinu klubové sezony i reprezentační zápasy v turnaji Six Nations, který předloni s Francií vyhrál.

Disciplinární postih pro Jamineta má oznámit ještě vedení Toulonu.

Jaminet byl začátkem měsíce vyřazen z reprezentace během přípravných zápasů v Argentině.

Důvodem bylo video na instagramu, na kterém uvedl: „První Arab, na kterého narazím, ode mě dostane hlavičku.“

Za vyjádření se později omluvil a příspěvek smazal.

Jaminet dosud odehrál za Francii 20 zápasů.

Podle agentury AP může dosáhnout zkrácení trestu až o osm týdnů, pokud odvede veřejně prospěšné práce, které mu federace vybere – jako debaty s mladými hráči o nebezpečí alkoholu a sociálních sítí a zapojí se do boje proti diskriminaci.

Francouzský ragbista Melvyn Jaminet byl potrestán distancem do konce března 2025 poté, co se dostal do kontroverze kvůli rasistickému komentáři na sociální síti. Tento trest znamená, že mladý hráč bude muset vynechat více než polovinu klubové sezony s Toulonem a také reprezentační zápasy ve Six Nations.

Jaminet byl vyloučen z reprezentace během přípravných zápasů v Argentině poté, co na Instagramu zveřejnil video s kontroverzním komentářem. Ve videu řekl: „První Arab, na kterého narazím, ode mě dostane hlavičku.“ Později se za svá slova omluvil a příspěvek smazal.

Toulon plánuje oznámit další disciplinární opatření vůči Jaminetovi. Mladý hráč dosud odehrál za Francii 20 zápasů a jeho absence bude pro tým a fanoušky velkou ztrátou.

Podle agentury AP by mohl Jaminet zkrátit svůj trest o osm týdnů, pokud se zapojí do veřejně prospěšných aktivit vybraných federací. Ty by mohly zahrnovat debaty s mladými hráči o nebezpečí alkoholu a sociálních sítích nebo účast na boji proti diskriminaci.

Tento incident znovu poukazuje na důležitost respektu a tolerance ve sportu a společnosti jako celku. Rasismus a xenofobie nemají místo v moderním světě a je důležité, aby sportovci byli vzorem pro mladé generace a respektovali všechny lidi bez ohledu na jejich původ či náboženství.