První ruský hráč NHL, který odsoudil válku, získal podporu i z Česka a čelí kritice doma.

První ruský hráč NHL, který odsoudil válku, získal podporu i z Česka a čelí kritice doma.

Ruský hokejový obránce Nikita Zadorov nedávno vyjádřil svůj nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu. Ve dvouhodinovém rozhovoru s ruským novinářem Jurijem Dudem se otevřeně vyjádřil k válce, která již trvá více než rok a půl. Zadorov zdůraznil, že i když jsou Rusové v NHL někdy vnímáni jako jednotná skupina, ne všichni mají stejný názor na probíhající vojenský konflikt. Proto se nakonec rozhodli nevydat společné stanovisko.

Zadorov se ve svém vystoupení nezmiňoval o konkrétních hráčích, ale nepřímo kritizoval například Alexandra Ovečkina, který na svém Instagramu sdílel fotku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Na rozdíl od Ovečkina se Zadorov postavil proti Putinově režimu a jeho invazi na Ukrajinu. Obránce Calgary Flames prohlásil, že je mu líto všech mladých kluků, kteří jsou posíláni na smrt místo toho, aby byli vychováváni a tvořili novou generaci.

Po rozhovoru se Zadorov očekávala kritika, která také přišla. Bývalý hokejový hráč a trenér Andrej Nazarov ho označil za myšlenkového dítěte a zkritizoval i autora rozhovoru Jurije Duda, kterého nazval zahraničním agentem. Podobné reakce se objevily i v ruských médiích, ale Zadorova to příliš nezabývá. Na Instagramu, kde ho sleduje přes 50 tisíc lidí, dostává hlavně slova podpory.

Zadorov se rozhodl veřejně vyjádřit proti válce s cílem ukázat ostatním odpůrcům Putinova režimu, kteří nemají tak silný hlas jako on, že nejsou sami. Věří, že může něco změnit a doufá, že jeho postoj bude inspirovat další lidi k vyjádření nesouhlasu s válkou.