Rakoncaj zažil před 40 lety krušnou noc na K2 bez světla.

Rakoncaj zažil před 40 lety krušnou noc na K2 bez světla.

K2 je jednou z nejvýznamnějších hor na světě a pro mnoho horolezců představuje velkou výzvu. Tato hora se nachází v pohoří Karákóram na hranicích mezi Pákistánem a Čínou. Je druhou nejvyšší horou na světě s výškou 8611 metrů nad mořem, hned po Mount Everestu.

Pro českého horolezce Ivana Rakoncaje byl výstup na K2 první osmitisícovkou. V roce 1983 se mu podařilo zdolat tuto horu ve věku 32 let. Rakoncaj se stal členem italské expedice, která se snažila vystoupit na vrchol severním pilířem z čínské strany.

Před výstupem na K2 musel Rakoncaj čekat na vhodné podmínky po dobu čtyř a půl měsíce. Podle tehdejších měření, která provedli Italové, byla K2 považována za vyšší horu než Everest. Rakoncaj a jeho italští společníci se tedy těšili na výstup na nejvyšší kopec.

V červenci 1983 vyrazili Rakoncaj a jeho italský partner Agostino da Polenza z čtvrtého výškového tábora směrem k vrcholu K2. Podařilo se jim dosáhnout vrcholu pár hodin před setměním. Sestup však byl pro ně velmi nebezpečný, protože se báli nočního sestupu. Kvůli tragické nehodě japonského horolezce v roce 1982, který zahynul při sestupu ze severní stěny, se rozhodli nepodstupovat noční sestup. Dokonce si ani nevzali čelovky, protože to bylo jejich záměrné rozhodnutí.

Rakoncaj a da Polenza se dohodli, že se vrátí zpět do tábora ráno prvního červencového dne. Strávili noc každý po svém v jednom z nejvyšších bivaků v historii horolezectví. Rakoncaj vyhrabal sněhový přístřešek, ve kterém přečkal noc, zatímco da Polenza si přetáhl přes kolena příčnou popružku a takto přečkal noc.

Po této zkušenosti Rakoncaj uvedl, že by toto dobrodružství nikdy nechtěl opakovat. Proto odolal několika pokusům o výstup na Mount Everest, které byly neúspěšné. V jednom případě výstup ukončil právě kvůli obavě z další noci strávené v „zóně smrti“.

Nicméně v roce 1986 se Rakoncaj podařilo stanout na vrcholu K2 podruhé, tentokrát po výstupu z pákistánské strany. Je jediným člověkem, který zdolal tuto horu dvakrát bez použití umělého kyslíku.

Rakoncaj byl vždy známý jako odpůrce kyslíku a komercializace horolezectví. Měl sklon k prvovýstupům a vždy preferoval nové výzvy. V současnosti se věnuje své firmě Sir Joseph, která vyrábí sportovní oblečení. Mezi j