Rakušané nebudou moci slyšet svou oblíbenou skladbu na Eurovizi kvůli zákazu spojenému s neonacisty.

Rakušané nebudou moci slyšet svou oblíbenou skladbu na Eurovizi kvůli zákazu spojenému s neonacisty.

Rakouský svaz o tom informovala UEFA, které musel předložit ke schválení svůj playlist pro Euro, jež bude hostit právě Německo. Uvedl to server profil.at a agentuře DPA rozhodnutí UEFA potvrdil mluvčí rakouského svazu Christian Wiesmayr.

„Rakouský svaz jednoznačně podporuje toleranci, rozmanitost a integraci. Po nedávných případech zneužití písně ji nebudeme hrát na mezistátních zápasech,“ uvedl svaz v prohlášení. Skladba se pouštěla na stadionu po gólech rakouských fotbalistů a na oslavu jejich vítězství.

Hit Gigiho D’Agostina z roku 2000 zneužili pravicoví extremisté, kteří do její melodie vykřikovali xenofobní hesla „Německo Němcům“ a „pryč s cizinci“. Video z jejich akce v letovisku na ostrově Sylt se rozšířilo po internetu a vyvolalo velké pobouření.

V minulých dnech kvůli tomu reprodukci hitu zakázali pořadatelé mnichovského Oktoberfestu.

Rakušané neuslyší na Euru oblíbenou skladbu. Dostala zákaz kvůli neonacistům

Rakouský fotbalový svaz obdržel nečekaný zákaz ohledně oblíbené skladby, která se dosud pouštěla na stadionech po gólech rakouských fotbalistů. Jedná se o hit Gigiho D’Agostina z roku 2000, který byl zneužit pravicovými extremisty k šíření xenofobních hesel.

UEFA, která bude hostit letošní Euro v Německu, požádala rakouský svaz o předložení playlistu s písněmi, které budou hrát během turnaje. Po nedávných incidentech, kdy byla skladba zneužita k šíření nenávisti vůči cizincům, se rozhodli rakouští funkcionáři skladbu stáhnout ze seznamu.

Skladba byla doposud pouštěna na stadionech po gólech a oslavách vítězství rakouských fotbalistů. Nicméně po incidentu, kdy pravicoví extremisté vykřikovali xenofobní hesla během melodie, se rozhodlo zakázat její reprodukci.

Tato situace není ojedinělá, nedávno kvůli podobnému incidentu byla reprodukce hitu zakázána i na mnichovském Oktoberfestu. Rakouský svaz zdůraznil, že jednoznačně podporuje toleranci, rozmanitost a integraci a nechce dávat prostor pro šíření nenávisti a extremismu.

Tímto krokem se rakouští funkcionáři snaží chránit atmosféru fair play a respektu během fotbalového turnaje a nedopustit, aby byla hudba zneužívána k šíření nenávisti a rasismu.