Rakušané odmítli Girardelliho, Lucembursko pak ovládlo svahy

Rakušané odmítli Girardelliho, Lucembursko pak ovládlo svahy

Marc Girardelli je bývalý lyžař a specialista na rychlostní disciplíny, který se narodil v rakouském Lustenau. Kvůli sporům s tamním lyžařským svazem však od svých třinácti let závodil za Lucembursko. Girardelli se stal jedním z nejúspěšnějších lyžařů v historii, vyhrál celkem 46 závodů Světového poháru.

První vítězství ve Světovém poháru si připsal v roce 1985 a o osm let později se stal rekordmanem s pátým celkovým vítězstvím. Pouze tři lyžaři mají na kontě více triumfů než Girardelli – Švéd Ingemar Stenmark (86), Rakušané Marcel Hirscher (67) a Hermann Maier (54) a Ital Alberto Tomba (50).

Girardelli také získal jedenáct medailí na světových šampionátech – čtyři zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové. Naopak na olympijských hrách se mu nedařilo tolik, nikdy nedosáhl na zlato a získal „jen“ dvě stříbrné medaile. Tyto medaile získal v obřím a superobřím slalomu v roce 1992 v Albertville.

Kariéru ukončil Girardelli v roce 1997 kvůli trvalým zdravotním problémům a od té doby se věnuje obchodování. V minulosti se několikrát objevil také v České republice při svých obchodních aktivitách.