Rekordní utrácení fotbalových klubů: Saúdové se raketově dostali do první pětky

Rekordní utrácení fotbalových klubů: Saúdové se raketově dostali do první pětky

V roce 2021 dosáhly kluby po celém světě rekordního překonání částky utracené za posily hráčů. Celková částka převýšila dvě miliardy dolarů, což je více než dvojnásobek částky utracené v roce 2019. Nejvíce peněz za posily utratily anglické týmy, dohromady 2,96 miliardy dolarů, což představuje 67,7 miliardy korun.

Největší částky za přestupy získaly německé kluby, které dohromady utratily 1,21 miliardy dolarů, což je 27,7 miliardy korun. Tento nárůst je způsoben především vysokými částkami za přestupy hráčů.

Jednou z největších překvapení je výrazný nárůst utracených částek ze strany Saúdské Arábie. Tato země se poprvé dostala mezi pětici zemí, které utrácejí nejvíce za posily hráčů. Kluby z nejvyšší saúdskoarabské soutěže v minulém roce získaly na lukrativní smlouvy řadu hvězd, včetně Cristiana Ronalda a Karima Benzemy. V roce 2022 utratily saúdskoarabské týmy za posily 50,4 milionu dolarů, zatímco loni to bylo 970 milionů dolarů, což představuje více než devatenáctinásobný nárůst.

Tento výrazný nárůst utracených částek za posily hráčů je důsledkem zvyšujícího se zájmu klubů o získání kvalitních hráčů. Kluby jsou ochotny investovat velké částky do přestupů, aby posílily své týmy a dosáhly úspěchu. Tento trend se pravděpodobně bude nadále rozvíjet v následujících letech, a to nejen v Anglii, Německu a Saúdské Arábii, ale i v dalších zemích s bohatou fotbalovou historií.