Rekordy na 800 metrů přetrvávají po mnoho let, ten Kratochvílové slaví již 40 let a je dokonce ještě starší.

Rekordy na 800 metrů přetrvávají po mnoho let, ten Kratochvílové slaví již 40 let a je dokonce ještě starší.

Jarmila Kratochvílová a Helena Fibingerová jsou dvě české atletické legendy, které drží dodnes platné světové rekordy z doby, kdy současné atletické hvězdy ještě ani nebyly na světě. Obě tyto ženy se staly ikonami světového atletického sportu a jejich rekordy jsou dodnes považovány za neuvěřitelné.

Jarmila Kratochvílová se narodila 26. ledna 1951 v Golčově Jeníkově v Československu. Její největší úspěch přišel v roce 1983 na mistrovství světa v atletice v Helsinkách, kde získala zlatou medaili v běhu na 800 metrů. Ale to nejúžasnější přišlo o několik týdnů později, když Jarmila Kratochvílová na mítinku v Mnichově zaběhla čas 1:53,28 minuty, který je dodnes platným světovým rekordem v této disciplíně. Její výkon byl tak neuvěřitelný, že mnoho lidí si myslelo, že se jedná o chybu v měření času. Nicméně, tento rekord byl potvrzen a Jarmila Kratochvílová se stala jednou z největších atletických hvězd své doby.

Helena Fibingerová, rozená Davidová, se narodila 24. prosince 1951 v Praze. Byla specializovaná na hod oštěpem a její největší úspěch přišel v roce 1980 na letních olympijských hrách v Moskvě, kde získala zlatou medaili. Ale její největší úspěch přišel o rok později na mítinku v Malmö, když hodila oštěpem do vzdálenosti 74,56 metrů. Tento výkon je dodnes platným světovým rekordem a Helena Fibingerová se stala první ženou, která hodila oštěpem přes 70 metrů.

Oba tyto rekordy jsou dodnes považovány za neuvěřitelné a mnoho atletických fanoušků se ptá, zda někdo dokáže překonat tyto úžasné výkony. I když se od doby, kdy byly tyto rekordy stanoveny, atletika vyvíjela a technologie se zlepšily, dosud žádná atletka nedokázala překonat čas Jarmily Kratochvílové ani vzdálenost, kterou hodila Helena Fibingerová.

Jarmila Kratochvílová a Helena Fibingerová jsou dodnes považovány za dvě z největších atletických ikon v historii a jejich rekordy jsou stále respektovány a obdivovány. Jejich úspěchy ukazují, že v atletice není žádný limit a že se vždy najdou sportovci, kteří dokážou překonat očekávání a stanovit nové rekordy.