Role mechaniků je neocenitelná: neviditelní hrdinové, kteří nepostradatelně drží v rukou osud našich vozidel.

Role mechaniků je neocenitelná: neviditelní hrdinové, kteří nepostradatelně drží v rukou osud našich vozidel.

Mechanici jsou neviditelnými hrdiny rallye, kteří zajišťují, že všechny součástky auta fungují správně. Ve servisních zónách mají omezený čas na to, aby odhalili všechny problémy, provedli opravy a připravili auto na další etapy závodu. Ve velkých týmech jsou mechanici specialisté na konkrétní části auta, zatímco v českých podmínkách musí být schopni opravit cokoli je potřeba.

Mechanici mají často jen krátkou dobu na to, aby dali auto dohromady. Například při Rallye Monte Carlo nebo Rallye Pačejov mají někdy jen dvacet minut na opravy, jinak hrozí posádce trestné sekundy za pozdní příjezd do časové kontroly. Přitom musí být precizní a vyhnout se chybám, protože i malá nepřesnost může vést k fatálním následkům v podobě havárie.

Práce mechaniků je náročná nejen fyzicky, ale i psychicky. Musí zvládat přesnou práci ve stresu a to v extrémních podmínkách, od vedra po mráz. Přestože piloti a navigátoři jsou ti, kteří sklízejí vavříny a jsou známí veřejnosti, bez mechaniků by se žádná vítězství nekonala. Jejich um, odhodlání a odbornost jsou klíčové pro úspěch týmu.

Je důležité si uvědomit, že rallye je týmový sport a každý člen týmu má svou roli a přínos. Mechanici jsou ti, kteří zajišťují, že auta jsou v perfektním stavu a připravena na náročné etapy závodu. Jejich práce je klíčová pro úspěch celého týmu a jejich úsilí by mělo být oceněno stejně jako úspěchy pilotů a navigátorů.