Rozmanitost úderů, kterou předvedl Macháč, podle Tsitsipase

Rozmanitost úderů, kterou předvedl Macháč, podle Tsitsipase

Tomáš Macháč se nedávno utkal s jedním z nejlepších tenistů světa, Stefanosem Tsitsipasem, a předvedl skvělý výkon. Na začátku zápasu se sice musel přizpůsobit vysoké úrovni hry Tsitsipase, ale poté se dokázal vrátit a předvést atraktivní bitvu, kterou fanoušci očekávali. Macháč je známý tím, že dokáže trápit i ty největší hvězdy tenisu. Letos se to ukázalo na turnajích Australian Open, v Dubaji a na Wimbledonu. Bohužel vždy prohrál, stejně jako v nedávném dramatu s Tsitsipasem. Stále mu chybí konzistence v závěrech zápasů proti hráčům první světové dvacítky. Celkově má s nimi bilanci 0:9, s hráči první padesátky 2:12.

Přesto si po zápase s Tsitsipasem vysloužil další chválu z médií i sociálních sítí. „Macháč rozsvítil vídeňskou Stadhalle ohromujícími údery a ve třetím setu se zdálo, že se blíží velké překvapení,“ napsala oficiální stránka asociace ATP. Také Tennis TV si všimla „kousku Macháčových kouzel“.

Na začátku rozhodujícího setu Macháč naprosto dominoval a dostal se do vedení 4:1. Tsitsipas často jen kroutil hlavou, ironicky se smál a napjatě diskutoval se svým týmem. Poté ale našel recept, jak situaci zvrátit. Po utkání uvedl: „Neměl jsem jinou možnost, než bojovat.“ Bylo vidět, jak si po výhře 6:3, 4:6, 7:5 oddechl. „Měl jsem tam tragickou sérii ztracených bodů. On se dokázal dostat ke každému míči a já cítil, jak mi jeho pohyb brání v jakékoli kreativitě,“ vysvětlil Tsitsipas.

Díky výhře se Tsitsipas dostal na dosah postupu na Turnaj mistrů, který vyhrál v roce 2019. Řekl: „Budu bojovat do posledního dechu, abych se do Turína dostal. S podobnou intenzitou a odhodláním, které jsem dal do dnešního zápasu, nevidím důvod, proč by se mi to nemělo povést.“

Macháč může být také spokojený. V novém žebříčku si vylepšil své maximum a posunul se těsně za elitní šedesátku. Nyní si dá krátkou týdenní pauzu a poté se vrátí na challengery ve Skandinávii. Sezonu pak uzavře jako opora českého národního týmu v play-off Davisova poháru ve španělské Málaze.