Ruská atletka Jelena Isinbajevová přesídlila do Evropy, vyvolává obavy v Moskvě.

Ruská atletka Jelena Isinbajevová přesídlila do Evropy, vyvolává obavy v Moskvě.

Yelena Isinbayeva, bývalá fenomenální atletka, je známá svými úspěchy v atletice. Kromě dvou olympijských triumfů vyhrála třikrát mistrovství světa a celkem sedmnáctkrát pokořila světový rekord. V době své kariéry neměla konkurenci – když její soupeřky končily, ona teprve začínala skákat.

Nicméně Isinbayeva byla také jednou z tváří režimu ruského diktátora Vladimira Putina. V roce 2012 se aktivně zapojila do kampaně před prezidentskými volbami a později podpořila Putina svou účastí v tzv. Putin Teamu, který založil hokejista Alexander Ovečkin.

Po zahájení ruské agrese vůči Ukrajině však Isinbayeva politicky umlkla. Neprojevila se k válce rozpoutané Putinem a letos v červenci vyšlo najevo, že už v Rusku ani nežije – přestěhovala se na Tenerife.

Tuto informaci zveřejnil španělský zpravodajský portál El Digital Sur. Po této zprávě se rozpoutalo vyšetřování ze strany týmu uvězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného, který zveřejnil informace o nemovitostech, které třicetiletá bývalá atletka vlastní na Kanárských ostrovech.

Dvě z těchto nemovitostí, jejichž celková hodnota dosahuje téměř padesáti milionů korun, měla Isinbayeva koupit v únoru 2022. Díky této investici se jí podařilo získat trvalý pobyt ve Španělsku už v březnu, tedy dva a půl týdne po zahájení invaze.

Na základě vlastních zjištění vyzvali lidé kolem uvězněného disidenta Alexeje Navalného představitele Evropské unie, aby na Isinbayevovou uvalili sankce. „Pro obyčejné Rusy je nyní velmi obtížné získat víza, ale Putinova asistentka má všechny hranice otevřené, protože vlastní pár milionů eur na nákup nemovitostí a povolení k pobytu,“ napsal v pondělí na Twitteru Georgij Alburov, vyšetřovatel Navalného týmu.

Isinbayeva však mezitím dostala svolení znovu aktivně pracovat v komisi sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Etická komise MOV nenašla důkazy, že by aktivně podporovala válku nebo že by po začátku invaze v únoru 2022 byla spojena s ruskou armádou.

O tom, že s ruskými ozbrojenými silami už nemá nic společného, se snaží přesvědčit veřejnost i sama šampionka. Prohlásila, že její hodnost byla pouze „nominální“, navíc si pro jistotu ze svých sociálních sítí vymazala fotografie s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem. A sama sebe nazvala „občankou světa“.

Postoj Isinbayevové vzbudil v Rusku vlnu nevole – nejen kvůli jejímu přesunu do Evropy, ale