Rusko předvídá politickou kariéru Ovečkina, odmítá smazat fotku s Putinem.

Rusko předvídá politickou kariéru Ovečkina, odmítá smazat fotku s Putinem.

Co bude dělat Alexandr Ovečkin po skončení kariéry? Spekulace se točí kolem politiky

Alexandr Ovečkin, ruský hokejový útočník, je jednou z nejvýraznějších postav v NHL. V minulé sezóně zaznamenal 75 bodů (42+33) ve 73 zápasech a smlouvu s washingtonskými Capitals má ještě na tři sezony. Nicméně, před startem nadcházejícího ročníku oslaví již 38. narozeniny, a tak se začínají objevovat spekulace ohledně jeho budoucnosti po skončení kariéry.

Ruská média citují trenéra Vladimira Krikunova, který tvrdí, že je těžké předpovědět, zda se Ovečkin stane trenérem. Podle něj je nepravděpodobné, že by se do toho chtěl pouštět. Krikunov si myslí, že Ovečkin se po skončení kariéry zaměří na něco jiného, možná i na hokej, ale mohl by se také angažovat v politice.

Legendární sovětský obránce Vjačeslav Fetisov také věří, že Ovečkin by mohl zamířit do politiky. Fetisov sám je členem strany Jednotné Rusko, která je spojena s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Fetisov upozorňuje na politický potenciál Ovečkina a odkazuje na hnutí „Putinův tým“, které Ovečkin založil v roce 2017, aby pomohl Putinovi s obhajobou prezidentského úřadu. Fetisov dodává, že je na Ovečkinovi, co chce po kariéře dělat.

Ovečkin se v minulosti dostal do středu pozornosti kvůli politické angažovanosti. V souvislosti s válkou na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo v roce 2022, se vyjádřil, že není pro žádnou válku a že doufá, že se situace brzy vyřeší. Na jeho instagramovém účtu stále visí profilová fotka, na které pózuje s Putinem. Capitals žádali Ovečkina, aby fotku smazal, ale on odmítl s tím, že by tím vyslal signál, že Putina již nepodporuje a ohrozil by bezpečí své rodiny v Rusku.

Je tedy otázkou, co bude Alexandr Ovečkin dělat po skončení kariéry. Zda se věnuje trenérské práci, politice nebo se zaměří na něco úplně jiného, je zatím nejasné.