Rusové ignorují vzpomínky na loňský zákaz a v Londýně se v současnosti vyskytuje problém.

Rusové ignorují vzpomínky na loňský zákaz a v Londýně se v současnosti vyskytuje problém.

Rusové dominují letošnímu travnatému grandslamu ve Wimbledonu, kde se hned tři z osmi mužů dostali do čtvrtfinále. Tato skutečnost vzbudila zájem světových médií, která se ptají, zda po loňském zákazu, kvůli kterému nemohli Rusové ani Bělorusové do Londýna přijet, cítí uspokojení nebo alespoň větší motivaci do závěrečných bojů.

Daniil Medveděv, který postoupil do čtvrtfinále přes zraněného Jiřího Lehečku, však tvrdí, že to pro něj není motivace. Místo toho chce změnit svou nedávnou neúspěšnou sérii na grandslamech. Wimbledon je navíc turnajem, kde mu to v minulosti šlo nejlépe, a doufá, že to letos bude jinak.

Další ruskou senzací mužského pavouka je Roman Safiullin, který se z 92. místa žebříčku prokousal až do čtvrtfinále. Tento někdejší nadějný junior, který vyhrál i chlapecké Australian Open, přiznává, že jeho kariéra byla poznamenána velkým zraněním ramene po Austrálii. Nyní se mu v 25 letech daří dosahovat největšího úspěchu.

Nejde však jen o tenisty. Do čtvrtfinále singlového turnaje se dostaly i dvě Rusky a dvě Bělorusky. Rusko-běloruský tým se snaží zdůraznit, že jejich úspěch na grandslamech je pouze důkazem toho, že umí dosáhnout daleko. Sport je však nevyzpytatelný a někdy se daří, jindy ne.

Daniil Medveděv se navíc snaží bavit diváky během rozhovorů na kurtu. Vtipkoval o svém účesu a požádal pořadatele, aby ho nedávali na hlavní dvorec, protože se mu na druhém největším kurtu daří a nikdy na něm neprohrál. Tvrdí, že ho baví ukázat svou pravou osobnost při rozhovorech po zápase.

Roman Safiullin se zase blýskl možná nejlepším úderem turnaje, když v osmifinále proti Alexandru Bublikovi vystřelil ukázkovou vítěznou rybičku. Přiznává, že ani neví, jak se mu to povedlo, protože neumí padat.

Ve čtvrtfinále to však bude mít Rusům složité. Daniil Medveděv se utká s americkou nadějí Christopherem Eubanksem, Roman Safiullin se postaví Jannikovi Sinnerovi a Andrej Rubljov čelí hlavnímu favoritovi turnaje, Srbovi Novaku Djokovičovi.