Ruští hráči nemohou přijet, Tobol hrozí, že nenastoupí v Plzni.

Ruští hráči nemohou přijet, Tobol hrozí, že nenastoupí v Plzni.

Ruské a běloruské fotbalové týmy se nezúčastnily utkání v Evropské lize kvůli zákazu cestování na území České republiky. Tento zákaz byl schválen českou vládou v červnu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Týmy Tobol Kostanaj a Šachťar Soligorsk měly hrát proti českým týmům, ale hráči z Ruska a Běloruska nebyli schopni cestovat do České republiky.

Tobol Kostanaj, který má v kádru několik ruských a běloruských hráčů, oznámil na sociálních médiích, že hráči nebyli schopni cestovat s týmem. Spolumajitel Tobolu, Alimžan Kaldijarov, doufá, že se situace brzy vyřeší a hráči budou moci cestovat přes jinou zemi.

Jeden ze šéfů týmu Kostanaj pohrozil, že by tým nenastoupil k utkání, i kdyby hráči nemohli hrát. Tým se však vystavuje riziku kontumace a vyřazení z evropských pohárů na delší dobu, pokud by bojkotoval utkání.

Česká vláda zakázala start ruským a běloruským sportovcům na svém území v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Bělorusko se sice do konfliktu aktivně nezapojilo, ale umožnilo Rusku provádět útoky ze svého území.

Zákaz cestování platí pouze pro reprezentanty Ruska a Běloruska, ale i přesto se na tenisovém turnaji Prague Open v červenci neobjevily žádné ruské ani běloruské hráčky. Jedna z hráček byla na ruzyňském letišti odmítnuta vstup do České republiky policií.

Tenisté a tenistky z Ruska a Běloruska startují na turnajích po celém světě pod neutrálním statusem a bez státních symbolů.