Ruští judisté odmítli účast na olympijských hrách v Paříži kvůli nepřijatelným podmínkám.

Ruští judisté odmítli účast na olympijských hrách v Paříži kvůli nepřijatelným podmínkám.

Tamní svaz dnes podle agentury DPA odmítl poslat do Paříže čtyři závodníky, kterým Mezinárodní olympijský výbor (MOV) účast povolil.

„Nepřijímáme ponižující podmínky a nezúčastníme se her v Paříži ve složení, které schválili zástupci MOV,“ uvedl v prohlášení svaz, který účast zamítl jednomyslně.

Kvůli ruské invazi s podporou Běloruska na Ukrajinu z února 2022 se nesmějí pařížských her účastnit oficiální výpravy těchto zemí ani týmy v kolektivních sportech.

Individuální sportovci z Ruska a Běloruska mohou závodit jako neutrální za splnění podmínek MOV.

Nesmějí být spojeni s armádními a bezpečnostními složkami, podporovat ruskou agresi proti Ukrajině a musejí splňovat podmínky Světové antidopingové agentury (WADA). Jejich způsobilost posuzuje tříčlenná komise.

MOV v minulosti uvedl, že v Paříži očekává start zhruba 36 ruských a 22 běloruských sportovců.

Olympijské hry začnou ve francouzské metropoli 26. července.

Ruští judisté rozhodli, že nebudou startovat na letošních olympijských hrách v Paříži. Důvodem jejich rozhodnutí jsou podmínky, které považují za ponižující. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) sice povolil účast čtyřem ruským závodníkům, ale ruský svaz se rozhodl jejich účast odmítnout.

Ruský svaz ve svém prohlášení uvedl, že neakceptuje podmínky, které byly stanoveny pro účastníky her v Paříži a proto se nezúčastní. Toto rozhodnutí bylo přijato jednomyslně. Hlavním důvodem pro odmítnutí účasti je ruská invaze na Ukrajinu, kterou podporuje i Bělorusko. Z tohoto důvodu nesmějí reprezentace těchto zemí ani týmy v kolektivních sportech startovat na olympijských hrách.

Individuální sportovci z Ruska a Běloruska mohou startovat na hrách jako neutrální zástupci za splnění určitých podmínek stanovených MOV. Mezi tyto podmínky patří například nespojení s armádními a bezpečnostními složkami, nepodporování ruské agrese vůči Ukrajině a dodržování pravidel Světové antidopingové agentury (WADA).

MOV očekává, že na olympijských hrách v Paříži by mělo startovat zhruba 36 ruských a 22 běloruských sportovců. Samotné hry začnou ve francouzské metropoli 26. července a potrvají několik týdnů. Jejich průběh bude sledován po celém světě a fanoušci se mohou těšit na napínavé sportovní souboje a emocionální okamžiky.