Růžička se připravuje na svou první zahraniční výzvu v Ústí nad Labem, kde bude trénovat Slovan.

Růžička se připravuje na svou první zahraniční výzvu v Ústí nad Labem, kde bude trénovat Slovan.

Český hokejový trenér Vladimír Růžička se v pátek představí na lavičce slovenského týmu Slovan Nitra. Jeho první domácí zápas ho čeká v neděli proti Dukle Trenčín, za kterou hrál dvě sezony během vojny na konci 80. let. Růžička trénoval Ústí nad Labem od poloviny července a s týmem absolvoval v druholigové skupině Západ dva zápasy s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Vedení severočeského Slovanu dnes na webu oznámilo, že tým nově povede Jiří Merta.

Z třetí nejvyšší soutěže se olympijský vítěz z Nagana přesunul do slovenské extraligy na lavičku Slovanu Bratislava, který je v úvodu sezony v krizi. Desetinásobný slovenský mistr a bývalý účastník Kontinentální hokejové ligy má po čtyřech zápasech na kontě jen tři body a ve dvanáctičlenné tabulce je desátý. Nedělní debakl 1:5 ve Spišské Nové Vsi odnesl odvoláním trenér Ján Pardavý, po němž skončil také sportovní manažer Oto Haščák.

Růžička dovedl reprezentaci jako trenér k titulům mistra světa v letech 2005 a 2010. Dvakrát vyhrál extraligu s pražskou Slavií, pak koučoval také Chomutov, prvoligovou Kadaň, Hradec Králové a do loňského října Litvínov, kde s hokejem začínal.