Samotářský vlk v Tatrách plánuje další osamělou cestu do Dakaru

Samotářský vlk v Tatrách plánuje další osamělou cestu do Dakaru

Tomáš Tomeček, 53, se opět vrací do Saharských dun, protože Afrika je jeho velkou láskou. Místo Rallye Dakar v Saúdské Arábii si tento jezdec zvolil Africa Eco Race. Na tradiční trati k Rudému jezeru bude jezdit v Tatře 815, kterou má velmi rád.

Tatra, kterou Tomáš Tomeček používá, je vyrobena v roce 2005 a je konzervativním modelem odpovídajícím kamionům devadesátých let. Je to analogový vůz bez přeplňování elektronikou. Tomáš Tomeček si myslí, že současná technika po 15 letech už nebude schopna jezdit.

Před dalším startem do Dakaru došlo k několika změnám. Vůz dostal novou plachtu a také čerstvě nalakované exponované díly, jako jsou poklice, bočnice a vnější rám.

Tomáš Tomeček bude na Africa Eco Race navigátorem i mechanikem. Bude jet do Dakaru sám v kabině trucku. Soutěž berou jako zkoušku stroje a jezdce, která testuje jejich vytrvalost a efektivitu při dosažení cíle co nejrychleji. Soutěž v Dakaru berou jako maratonskou událost, kde rozhodují zkušenosti a rozum.

Vedle soutěžního kamionu a asistenčního vozu nasadí Tomáš Tomeček také dvě sběrné Tatry, které jsou upravené jako odtahovky. Ty slouží k pomoci závodníkům v nouzi.

V jednom z těchto vozidel bude po boku Tomáše Tomečka sbírat zkušenosti jeho osmnáctiletý syn Metoděj. Metoděj se pohybuje po dálnici od pěti nebo šesti let a má již svůj vercajk.

Tomáš Tomeček se účastní Africa Eco Race pravidelně od roku 2011. Byl zklamaný, když závod opustil tradiční lednový termín a kvůli pandemickým opatřením se několikrát nekonal vůbec. Po loňském experimentu v říjnu se soutěž nyní vrací na původní místa v kalendáři.

Africa Eco Race se vrátí do ledna. Má přihlášeno sto závodníků na motocyklech, kolem 50 bugin a automobilů a také šest kamionů včetně Tomáše Tomečka a týmu Aada van Velsena z Nizozemska ve voze Ginaf.

Slavnostní start patnáctého ročníku Africa Eco Race bude 30. prosince v Monaku a cíl je naplánován na 14. ledna v Dakaru po absolvování 12 etap.