Šampion zabil losa, který ohrožoval jeho psy.

Šampion zabil losa, který ohrožoval jeho psy.

V závodě na Aljašce pokračuje a může usilovat o rekordní šesté vítězství.

Iditarod odstartoval v neděli odpoledne tamního času. Před druhou hodinou ranní v pondělí Seavey zastřelil losa, který byl pro jeho spřežení nebezpečný.

Tou dobou měl za sebou zhruba desetinu závodu dlouhého 1000 mil (1609 kilometrů). Na střet s losem doplatil zraněním jeden z jeho psů.

Toho Seavey proto musel zanechat na dalším kontrolním bodu, odkud ho pořadatelé nechali odvézt do Anchorage k veterináři.

Pravidla Iditarodu s tímto druhem nebezpečí počítají. Musheři mohou mít u sebe střelné zbraně na obranu před velkými zvířaty, jako je los, bizon nebo severoamerický sob nazývaný karibu.

Pokud nějaké takové zvíře zastřelí, musí ho na místě vyvrhnout. V tom jim mají pomáhat musheři, kteří projíždějí okolo.

Informace o zastřeleném losovi už má aljašská policie. Pořadatelé uvedli, že udělají všechno pro to, aby ze zvířete zachránili maso.

Není to poprvé, co závodník na Iditarodu zastřelil losa. V roce 1985 musela Susan Butcherová odstoupit z prvního místa, když jí los zabil dva psy a dalších třináct zranil. Bránila se tehdy sekerou a bundou.

Losa zastřelil musher, který přijel na místo později. Butcherová sice tehdejší ročník nedokončila, ale později Iditarod čtyřikrát vyhrála.

Více triumfů mají jen Seavey a Rick Swenson. Případným šestým vítězstvím by se čerstvě sedmatřicetiletý Seavey v čele této statistiky osamostatnil.

V cíli budou nejlepší musheři příští týden, Iditarod vítěznému spřežení obvykle trvá osm až devět dní.

Iditarod je nejdelší a nejtěžší psí závod na světě, který se koná na Aljašce. Letos se závod uskutečnil a může být rekordním šestým vítězstvím pro závodníka Mitcha Seaveyho. Avšak na začátku závodu došlo k nečekané události, kdy Seavey musel zastřelit losa, který ohrožoval jeho psy.

Závod Iditarod je dlouhý 1000 mil (1609 km) a závodníci musí čelit extrémním podmínkám v arktickém prostředí. Pravidla závodu dovolují musherům mít u sebe střelné zbraně na obranu před velkými zvířaty, jako jsou losi, bizony nebo karibou. V případě nutnosti musí závodníci zvíře zastřelit a následně ho vyvrhnout.

V minulosti se již stalo, že závodníci museli zastřelit losy, kteří ohrožovali jejich týmy psů. Například v roce 1985 musela Susan Butcherová odstoupit z prvního místa poté, co los zabil dva psy a zranil další. Bránila se tehdy sekerou a bundou.

Mitch Seavey je jedním ze šampionů Iditarodu a s pěti vítězstvími se řadí mezi nejúspěšnější závodníky v historii. Pokud by letos zvítězil potřetí, stal by se nejúspěšnějším závodníkem v historii Iditarodu.

Cíl závodu je obvykle dosažen během osmi až devíti dnů od startu. Nejlepší musherové projedou cílem týden po startu a mohou se tak pyšnit titulem vítěze tohoto náročného závodu. Aljašská policie již má informace o incidentu se zastřeleným losem a pořadatelé se snaží zachránit maso zvířete.

Iditarod je nejen extrémní sportovní událostí, ale také testem odvahy a schopností musherů a jejich psů přežít v extrémních podmínkách divoké přírody Aljašky.