Šampionka se dojala a plakala srdceryvně poté, co ji kouč marně konejšil po šokující prohře.

Šampionka se dojala a plakala srdceryvně poté, co ji kouč marně konejšil po šokující prohře.

Abeová snila o tom, že zopakuje stejný kousek, jaký se jí s bratrem Hifumim povedl na hrách před třemi roky v Tokiu.

Tam se svým sourozencem oslavili oba zlatou olympijskou medaili.

A zlatý double hodlali oslavit i v neděli v Paříži.

Jenže Abeová, čtyřnásobná mistryně světa, vypadla senzačně už v osmifinále váhové kategorie do 52 kg. Krátce po porážce na ippon s Dijorou Keldijorovovou z Uzbekistánu, vůbec první prohře po pěti letech, se na tatami usedavě rozeštkala a nebyla k utišení.

Konejšit se ji pokoušel i její kouč, ale příval slz se nedařilo zastavit ani jemu.

Zato Hifumi svůj úkol splnil. V kategorii do 66 kilogramů porazil ve finále Brazilce Williana Limu, a do sbírky rodiny Abeových tak v neděli přibylo aspoň jedno zlato.

Šampionka dojala srdceryvným pláčem po šokující prohře

Japonská judistka Uta Abeová měla velké plány na letošní olympijské hry v Paříži. Snila o opakování úspěchu z předchozích her v Tokiu, kde společně se svým bratrem získali zlaté medaile. Bohužel pro ni však tentokrát všechno dopadlo jinak.

Abeová, která je mnohonásobnou mistryní světa, utrpěla nečekanou porážku již v osmifinále v kategorii do 52 kg. Její soupeřka z Uzbekistánu Dijora Keldijorovová ji dokázala porazit na ippon a tak Abeová utrpěla svou první prohru po pěti letech. Tato nečekaná porážka ji velmi zasáhla a na tatami se rozeplakala, nebyla k utišení.

I kouč Abeové se snažil ji uklidnit, ale proud slz se nedal zastavit ani u něj. Naopak Abeovův bratr Hifumi dokázal splnit rodinný cíl a získal zlatou medaili v kategorii do 66 kg, poraziv ve finále Brazilce Williana Lima.

I přes tuto hořkou porážku se Abeová ukázala jako velká sportovkyně, která dokázala přijmout neúspěch s grácií a fair play. Doufejme, že se brzy vzpamatuje a vrátí se silnější než kdy dříve.