Saúdové projevují neúnavnou touhu po získání Mbappého v Evropě

Saúdové projevují neúnavnou touhu po získání Mbappého v Evropě

Trevor Francis, první britský fotbalista, jehož cena překročila jeden milion liber, zemřel ve Španělsku ve věku devětašedesáti let. K tomuto historickému okamžiku došlo v roce 1979, kdy se Francis přestěhoval do Nottinghamu Forrest za tehdy astronomický milion liber. Tento týden se fotbalový svět opět proměnil. Saúdskoarabský klub al-Hilál poslal PSG rekordní nabídku přes 300 milionů eur na přestup hvězdného útočníka Kyliana Mbappého. Nejedná se o vysloužilou hvězdu, která by si v pětatřiceti vykopala pár milionů do arabského světa, jak bylo zvykem v minulosti. Nenasytní Saúdové dostali chuť na nejlepšího fotbalistu současnosti, který ve svých 24 letech má ještě to nejlepší před sebou.

Na Blízkém východě mají pro Mbappého připravený plat 700 milionů eur ročně, což je téměř 17 miliard korun ročně. Vypadá to, že Mbappého dny v Paříži jsou sečtené. O jeho odchodu se mluví od června, kdy vedení PSG oznámilo, že neprodlouží končící smlouvu. Po sezóně 2023/24 by tak mohl odejít zdarma. Vedení týmu svou největší hvězdu vynechalo z nominace na předsezonní turné do Asie a přiživilo spekulace, že se ji pokusí před startem ročníku prodat.

Otázkou je, kam by se Mbappé mohl přesunout. Fotbalista světové top kvality by odmítl málokterý z evropských velkoklubů. Například Jürgen Klopp o něm mluvil již v době, kdy byl v Monaku, a dokonce se ho v roce 2017 pokoušel přemluvit k přestupu do Liverpoolu. Koncem minulé sezony ho znovu zeptali na Mbappého, ovšem tentokrát se jen smál – náklady na jeho potenciální příchod by byly stratosférické.

V Rijádu však Mbappé mimo dosah není. Nikdo není. Evropští experti se proto začínají ptát, co má zastavit některý ze saúdskoarabských klubů, aby začal lákat Erlinga Haalanda, Bukaya Saku nebo Marcuse Rashforda. Ostatně, pokud by Mbappé do al-Hilálu skutečně zamířil, už tam na něj budou čekat Kalidou Koulibaly a Ruben Neves.

Co se týká evropských klubů, nejvyšší možná nabídka se očekává od londýnské Chelsea. Sám Mbappé už odmala touží po dresu Bílého baletu, přičemž je veřejným tajemstvím, že právě madridský klub patří do řady zájemců o jeho služby.

Vedení pařížského klubu už loni odmítlo nabídku Realu ve výši 160 milionů eur a ve Španělsku se šíří spekulace, že by královskému klubu náramně vyhovovalo, kdyby Mbappé odešel do Madridu příšt