Sázka na titul v Estonsku místo domácí obhajoby a drama o US Open od Bejleka

Sázka na titul v Estonsku místo domácí obhajoby a drama o US Open od Bejleka

Česká tenistka Veronika Bejlek se v sedmnácti letech snaží prosadit ve světě dospělých. Kvůli věkovým pravidlům však může hrát pouze omezený počet turnajů. Podařilo se jí již třikrát zvládnout grandslamovou kvalifikaci, ale na Wimbledonu prohrála s českou konkurencí a nedostala se do hlavní soutěže. Kvůli bodům za loňský titul z turnaje ITF60 v Olomouci se propadla až do poloviny třetí stovky žebříčku, což je hranice pro účast v kvalifikaci na US Open.

Proto se rozhodla vynechat silně obsazený olomoucký turnaj a odjet na menší turnaj do estonského Pärnu, kde byla nasazenou jedničkou. „V Olomouci bych musela postoupit alespoň do semifinále nebo finále, abych se kvalifikovala na US Open, a tak jsme se rozhodli, že je lepší vyrazit do Estonska,“ vysvětlila Bejlek.

Na turnaji v Pärnu se jí podařilo získat 50 bodů do žebříčku za celkové vítězství a pátou trofej z okruhu ITF. „Psychicky to bylo trochu náročné, protože kdybych ten turnaj nevyhrála, tak bych byla hodně na hraně. U jiných turnajů podobný tlak obvykle není, takže to bylo tentokrát o trochu složitější. Uvidíme příští týden na grandslamových přihláškách, jestli mi to pomohlo nebo ne,“ uvedla Bejlek.

I když si poprvé zahrála hlavní soutěž na Australian Open a French Open, uvědomuje si, že letošní sezona mezi dospělými není úplně optimální. „Je to zatím dost nahoru dolů, ale asi si nemůžu úplně stěžovat. Pár výsledků mohlo být lepší, ale jsem hlavně ráda, že jsem zdravá. To je pro mě v tenhle moment nejdůležitější,“ dodala Bejlek.