Sběr bavlny a placený sport: Tajemný unikát jménem Nadím

Sběr bavlny a placený sport: Tajemný unikát jménem Nadím

„Byl to nejlepší závod historie,“ hodnotil Vadlejch s lehkým povzdechem. Jeho 88,50 metru totiž stačilo až na čtvrté místo. Před třemi lety v Tokiu by vyhrál i šestý Němec Julian Weber (87,40).

V Paříži všem vyrazil dech Nadím. 27letý Pákistánec hodil ve druhé sérii 92,97 a překonal olympijské maximum Andrease Thorkildsena z roku 2008. V poslední rundě, kdy už měl zlato jisté, „mrsknul“ suše 91,79.

Nadím není v oštěpařské špičce novým jménem, ale až teď se mu a jeho nevšednímu příběhu dostává dostatek pozornosti.

Pochází ze skromných poměrů farmářské rodiny z blízkosti města Mian Channu v provincii Paňdžáb. Odmalička musel tvrdě pracovat na farmě nebo na bavlněných a pšeničných polích.

Vyzkoušel více sportů, ale nejvíce se věnoval kriketu. Jako většina kluků v Pákistánu. Jenomže ten mu bral až příliš mnoho času, a tak Nadím i díky radě staršího bratra obrátil zrak k vrhačským disciplínám atletiky.

„Lidé nemají představu, jak těžkou cestu musel Aršad absolvovat. Aby mohl jezdit na tréninky a závody, přispívali mu příbuzní i sousedé z vesnice,“ vyprávěl Nadímův otec Muhammad Ašraf.

V 18 letech se stal národním šampionem v oštěpu a pak mu k posunu z lokální na světovou úroveň pomohlo stipendium od Světové atletiky.

V roce 2018 se poprvé dostal za úroveň 80 metrů, o rok později už házel na mistrovství světa v Dauhá. Na olympiádě v Tokiu se stal vůbec prvním pákistánským finalistou v atletice a skončil pátý.

Předloni přehodil hranici 90 metrů, vloni bral stříbro na MS v Budapešti, kde se vklínil mezi vítěze Níradže Čopru z Indie a třetího Vadlejcha.

S výjimkou vrcholných akcí se však Nadím v sezoně spíše schovává, se starty mimořádně šetří. Letos se před olympiádou předvedl pouze na Diamantové lize v Paříži.

Vysvětloval to sice nedávnou operací kolene, nicméně i v předchozích letech měl závodní statistiky pořádně prořídlé. Vůbec se neukazoval.

„Je to unikát, ani v době trenéra nikdo takový nebyl,“ prohlásil Vadlejch s odkazem na svého kouče Jana Železného. Také trojnásobný olympijský šampion svérázný přístup Nadíma okomentoval.

„Říkám si, jestli s Kubou taky nebudeme házet jen jednou nebo dvakrát za rok, ale asi by to nebylo ono. Ten kluk je šikovný,“ přemítal a zmínil zajímavost z Nadímova tréninku.

Pákistánec totiž vloni odjel trénovat do Afriky a připravoval ho tam Železného kamarád Terseus Liebenberg. I letos se Nadím vrátil.

„Terši ho začal trénovat a učil ho obyčejnou dětskou atletickou abecedu. V tu dobu jsem si říkal, že mu tím pádem musí dát jen úplný základ, který mu hrozně pomůže. A tady se to ukázalo,“ popisoval.

Je pravda, že 192 centimetrů vysoký a 95 kilogramů vážící Pákistánec působí v oštěpařském sektoru někdy poněkud těžkopádně. Zvláštní rozběh však kombinuje s obrovskou ránou v ruce.

Nejenže se Nadím často neukazuje na atletických závodech, ale rovněž v osobním životě jde údajně o silného introverta, který podle vlastních slov nemá moc přátel a většinu věcí si nechává sám pro sebe.

„Je tichý a soustředěný, jako by byl pořád v zenu. Je to skvělá věc, kterou nemůžete nikoho naučit,“ poznamenal jeho pákistánský trenér Salman Iqbal Butt.

Pařížské stříbro za Nadímem získal Čopra a třetí byl Anderson Peters z Grenady.

Vůbec poprvé v dějinách mužského oštěpu na olympiádě i na MS chyběl na stupních vítězů Evropan.

Pákistán měl dosud v historické sbírce jen tři zlata od pozemních hokejistů z let 1960, 1968 a 1984. Ti ve finále ve všech třech případech porazili Indii a mnoho lidí v Pákistánu jistě potěší, že také Nadím odsunul na druhé místo Inda.

Nicméně Nadíma pojí s Čoprou vřelý vztah.

Pákistánec považuje Inda podle olympijského dotazníku za svůj největší sportovní vzor, a když na sociálních sítích žádal o sbírku na nové oštěpy, olympijský vítěz a mistr světa Čopra byl prvním, kdo se ozval s pomocí.

Mohlo by vás zajímat: Nejprodávanější hračku z olympiády lze pořídit za cenu od 10 do 800 eur:

Aršad Nadím je pákistánský atlet, který nedávno zaujal svět svým úžasným výkonem v oštěpu na olympijských hrách v Paříži. Jeho hod 92,97 metru v druhé sérii byl nejen novým olympijským rekordem, ale také překonal olympijské maximum z roku 2008. Nadím se tak stal prvním pákistánským finalistou v atletice na olympijských hrách.

Přestože Nadím není nováčkem ve světě atletiky, jeho cesta k úspěchu nebyla jednoduchá. Pochází ze skromné farmářské rodiny a od mala musel pracovat na farmě a na bavlníkových polích. Původně se věnoval kriketu, ale později se zaměřil na vrhačské disciplíny atletiky. S podporou rodiny, přátel a sousedů se postupně dostal na vrchol a stal se národním šampionem v oštěpu.

Nadím je známý svým introvertním charakterem a soustředěným přístupem k tréninku. I přes nedávnou operaci kolene a občasné absence na závodech si udržuje vynikající výkonnost a stále se zlepšuje. Jeho trenér Jan Železný ho označil za unikát a ocenil jeho talent a pracovitost.

Na olympijských hrách v Paříži získal stříbrnou medaili, přičemž zlatou medaili získal Níradž Čopra z Indie a bronzovou medaili Anderson Peters z Grenady. Tento úspěch je historickým milníkem pro Pákistán, který dosud neměl v mužském oštěpu žádné medaile z olympijských her.

Aršad Nadím je nejen talentovaný atlet, ale také inspirace pro mladé sportovce v Pákistánu. Jeho odhodlání, pracovitost a pokora ho staví mezi světovou špičku v oštěpu a jeho úspěchy jsou důkazem toho, že tvrdá práce a oddanost mohou přinést velké výsledky.