Ščerban míní, že naučit Brazilce bruslit je klíčem k úspěchu českých hokejových věrozvěstů.

Ščerban míní, že naučit Brazilce bruslit je klíčem k úspěchu českých hokejových věrozvěstů.

Bedřich Ščerban, jednatel Dukly Jihlava a dlouholetý člen výkonného výboru českého hokeje, se nedávno stal ambasadorem ledního hokeje v Brazílii. Brazílie je známá především pro fotbal, karnevaly a formuli 1, ale Ščerban se rychle nadchnul pro roli ambasadora hokeje v této zemi.

Jihlava podepsala s hokejovým svazem Ice Brasil memorandum o spolupráci a Ščerban vyrazil do Sao Paula, kde mají Brazilci jedinou permanentní ledovou plochu. I když je menší a rozměrově neodpovídá hokejovým regulím, Ščerban zde vedl hokejové workshopy a setkal se s velkým zájmem dětí i dospělých.

Hokej na kolečkových bruslích je v jihoamerických zemích populárnější než lední hokej, a tak dovednosti s hokejkou nebyly podle Ščerbana špatné. Problém je však s bruslením na ledě, které je pro místní nováčky velmi obtížné. Brazilský hokej má však podporu vlády a cílem je výstavba regulérního stadionu a účast na mistrovství světa.

Jihlava i český hokejový svaz plánují pomáhat Brazilcům formou vzájemných návštěv, stáží a hokejových kempů. Tento týden brazilští hokejisté absolvují kemp v Benátkách nad Jizerou a navštívili i Jihlavu, kde sledovali prvoligový zápas Dukly proti Zlínu.

Brazílie je na začátku cesty k rozvoji hokeje, ale Ščerban vidí velký potenciál. Sao Paulo má 22 milionů obyvatel a zájem o hokej je zde velký. I když zatím nemají regulérní stadion a účast na mistrovství světa, Ščerban věří, že se brazilský hokej může rozvíjet a stát se plnohodnotným členem Mezinárodní hokejové federace IIHF.

I když se v Brazílii narodili dva hráči NHL, Mike Greenlay a Robyn Regehr, samotný hokej v této zemi je teprve na začátku. Představa, že jdete na hokej v žabkách, tričku a kraťasech a k tomu si dáváte zmrzlinu, je však příjemná.