Sdruženář Portyk ukončil kariéru kvůli tělesným problémům

Sdruženář Portyk ukončil kariéru kvůli tělesným problémům

Český severský kombinatér Miroslav Portyk se rozhodl ukončit svou sportovní kariéru. Portyk, který se narodil v Jilemnici, začal tuto sezónu v listopadu ve finské Ruce, ale po 50. místě ve skokanské části do desetikilometrového běhu nenastoupil na velkém můstku. Důvodem jeho rozhodnutí je pocit, že jeho tělo nedokáže fungovat tak, jak by si představoval. V posledních dvou letech se nedokázal dostat na vyšší úroveň a měl zdravotní problémy.

Portyk vstoupil do Světového poháru v roce 2013 a pětkrát se umístil v nejlepší desítce v individuálních závodech. V lednu 2017 skončil druhý ve sprintu dvojic ve Val di Fiemme po boku Miroslava Dvořáka. Před olympijskou sezonou 2021/2022 měl však zdravotní problémy a nemohl trénovat. V uplynulém ročníku Světového poháru se mu nedařilo a byl jen dvakrát do třicítky.

Portyk lituje svého odchodu ze severské kombinace, ale sportovní ředitel úseku severské kombinace Tomáš Slavík chápe jeho rozhodnutí. Pro severskou kombinaci je to ztráta, protože Portyk byl inspirací pro mnoho mladých závodníků. Nicméně pokud se závodník potýká se zdravotními komplikacemi, není možné konkurovat světové špičce.