Šedesát let od významného jubilea „Král vzduchu“: Finanční úspěch a dopad sovětského bojkotu

Šedesát let od významného jubilea „Král vzduchu“: Finanční úspěch a dopad sovětského bojkotu

Sergej Bubka, známý také jako „Král vzduchu“, je jedním z nejúspěšnějších tyčkařů v historii atletiky. Jeho úspěchy a rekordy ho katapultovaly na světovou scénu a udělaly z něj legendu tohoto sportu.

Bubka se narodil s láskou ke sportu a vždycky chtěl být nejlepším. Jeho suverenitu a dominanci ve světě tyčkařství dokazuje jeho šest titulů mistra světa a další čtyři primáty v hale. V květnu 1984 poprvé překonal světové maximum a o rok později jako první tyčkař v historii zdolal šestimetrovou hranici. Tuto hranici překonal celkem 44krát během své kariéry.

Bubkův halový rekord vydržel až 21 let, než ho vylepšil Francouz Renaud Lavillenie. Venkovní rekord vydržel ještě o pět let déle, než ho vymazal Švéd Armand Duplantis. Bubka vládl tyčkařskému sektoru pevnou rukou a jeho úspěchy jsou nejlepším důkazem jeho nadání a talentu.

Na olympijských hrách se mu však příliš nedařilo. V roce 1984 ho připravil o start bojkot olympiády ze strany socialistických zemí v čele se SSSR. V Barceloně v roce 1992 neskočil základní výšku, v Atlantě v roce 1996 nezavodil kvůli zranění achillovky a v Sydney si při své poslední účasti na olympiádě připsal ve finále tři neúspěšné pokusy. Jedinou olympijskou medaili získal v Soulu v roce 1988, kde splnil roli favorita.

Bubka začal svou sportovní kariéru jako sprinter a skokan do dálky, ale brzy se zaměřil na tyčkařství. Jeho talent a nadání ho dovedly až na světovou špičku. Spolu se svým bratrem Vasilijem byl trénován Vitalijem Petrovem, který je dovedl až na první dvě místa na mistrovství Evropy v roce 1986 ve Stuttgartu.

Bubka oficiálně ukončil svou závodní kariéru v roce 2001, ale stále zůstává aktivní ve světě sportu. Přestoupil na dráhu funkcionáře a angažuje se jako místopředseda Světové atletiky a člen Mezinárodního olympijského výboru. V roce 2013 neúspěšně kandidoval na post předsedy MOV a vede také Ukrajinský olympijský výbor.

Bubka je stále vášnivým sportovcem a i když je zaneprázdněný svými funkcemi, stále se snaží co nejvíce sportovat. Plave, jezdí na kole a hraje fotbal. Sport je stále jeho vášní.

Sergej Bubka je nejen sportovní ikonou, ale také má vlastní sochu v rodném Luhansku. Jeho synové Vitalij a Sergej se věnují profesionálnímu tenisu, ale jejich sláva nedosahuje úrovně otce. Bubka z