Šéf českého fotbalu reaguje na trestní oznámení podané Berbrem na Fouska

Šéf českého fotbalu reaguje na trestní oznámení podané Berbrem na Fouska

O kauze dnes jako první napsal server inFotbal.cz. Podle iSport.cz zaslal Berbr 11. září oznámení na Městské státní zastupitelství v Praze, které vyhodnotilo podnět jako trestní oznámení.

Bývalý dlouholetý místopředseda FAČR Berbr, kterého soud v červnu uznal vinným ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, podle médií podal trestní oznámení na Fouska se Šidliákem kvůli zpronevěře, přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zločinu zneužití postavení v obchodním styku.

Kauza se může týkat marketingové smlouvy mezi STES, který je dceřinou společností FAČR, a společností Sport Invest Marketing.

„Trestní oznámení od člověka jako Roman Berbr by bylo vskutku bizarní. S následky jeho působení se fotbal potýká dodnes,“ reagoval Fousek.

„Fotbalovou asociaci čekají příští rok volby do výkonného výboru a předvolební boj od některých skupin už běží naplno. Je vidět, že někteří lidé se stále nesmířili s tím, že český fotbal před třemi lety pokračování starých pořádků odmítl, a rádi by je vrátili,“ uvedl Fousek.

Berbr mluvil o vině obou funkcionářů už na jaře během výslechů u soudu. Fousek i Šidliák to odmítli.

„Roman Berbr je nepravomocně odsouzený v kauze ‚Šváb‘, před soudem stojí i kvůli další kauze ‚Dezinfekce‘ a společnost STES ho před časem zažalovala kvůli neoprávněnému vyplacení odměn v řádech milionů korun. Měl by se tak soustředit spíš na své kauzy,“ řekl Šidliák.

„Vypořádáním nevýhodných smluv z doby minulého vedení včetně těch se společností Sport Invest se opakovaně zabýval a zabývá výkonný výbor FAČR i další orgány asociace. Neporušili jsme ani české zákony, ani předpisy FAČR, natož abychom cokoliv zpronevěřili,“ prohlásil místopředseda asociace.

Berbr byl v letech 2013 až 2020 místopředsedou FAČR a od roku 2011 do roku 2020 členem výkonného výboru FAČR.

Do roku 2020 byl také šéfem Plzeňského krajského fotbalového svazu a působil v představenstvu STES. V červnu soud uznal Berbra vinným ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Vyměřil mu podmíněný tříletý trest s pětiletou zkušební lhůtou, dvoumilionový finanční trest a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodní korporaci na dobu tří let. Verdikt není pravomocný.

Berbr byl obžalován s dalšími lidmi také za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů. V tomto bodu byl osvobozen.

Kauza mezi Romanem Berbrem a Michalem Fouskem, šéfem českého fotbalu, se stala předmětem zájmu veřejnosti. Berbr, bývalý místopředseda FAČR, podal trestní oznámení na Fouska kvůli podezření ze zpronevěry, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití postavení v obchodním styku. Tato kauza se týká marketingové smlouvy mezi STES a společností Sport Invest Marketing.

Fousek reagoval na trestní oznámení slovy, že by bylo bizarní, kdyby takové oznámení podal člověk jako Roman Berbr, který má za sebou nepravomocné odsouzení ve věci zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Fousek také naznačil, že někteří lidé se snaží vrátit staré pořádky do českého fotbalu, což odmítá.

Berbr a Fousek se vzájemně obviňují z různých nekalostí, ale oba tvrdí, že nejsou vinni. Berbr byl odsouzen za zpronevěru peněz a čelí dalším obviněním, ale tvrdí, že se neúčastnil žádných nekalostí. Fousek naopak tvrdí, že se snaží vyrovnat nevýhodné smlouvy z minulosti a dodržovat veškeré zákony a předpisy.

Celá kauza je součástí boje o moc ve fotbalové asociaci a předvolebního klání. Berbr byl dlouholetým členem výkonného výboru FAČR a šéfem Plzeňského krajského fotbalového svazu. Jeho nepravomocné odsouzení a další obvinění ho staví do nepříznivého světla, zatímco Fousek se snaží udržet čistý štít.

Celá kauza je stále ve fázi vyšetřování a není pravomocně uzavřena. Veřejnost sleduje s napětím další vývoj této kontroverzní aféry ve světě českého fotbalu.