Šéf Togliatti potvrzuje, že z České republiky pochází ruský občan a připouští možné problémy z české strany.

Šéf Togliatti potvrzuje, že z České republiky pochází ruský občan a připouští možné problémy z české strany.

Nová pravidla pro KHL umožňují od příští sezony v každém týmu nastupovat maximálně tři zahraniční hráče. Tato novinka se však netýká českého útočníka Daniela Safina, který do této kvóty spadat nebude. Safin je odchovancem pražské Sparty a jeho rodina pochází z Ruska. V minulé sezóně hrál za mateřský klub, kam se vrátil ze zahraničí. Přestože se mu v březnu prodloužila smlouva, v červenci klub oznámil, že Safin požádal o ukončení kontraktu.

Safin v extralize odehrál 41 zápasů, ve kterých vstřelil osm branek a na pět přihrál. V minulosti se také představil na mistrovství světa hráčů do 18 i 20 let, kde reprezentoval Českou republiku. Navzdory pokračující ruské invazi na Ukrajinu se chystají na novou sezónu KHL i další čeští hokejisté, jako jsou obránci David Sklenička (Barys Astana), Libor Šulák (Omsk) a Lukáš Klok (Nižněkamsk) a útočník Dmitrij Jaškin (Kazaň).

Tato nová pravidla omezení počtu zahraničních hráčů mají za cíl podpořit rozvoj domácích talentů a zvýšit konkurenci mezi ruskými hráči. Kluby tak budou muset více spoléhat na vlastní odchovance a posílit své mládežnické programy. Zároveň se očekává, že toto opatření pomůže snížit finanční nároky klubů a zvýšit jejich finanční stabilitu.

Zda se tato nová pravidla osvědčí a jaký vliv budou mít na kvalitu hokeje v KHL, se ukáže až v průběhu příští sezóny. Nicméně je jasné, že se jedná o významnou změnu, která může ovlivnit sestavy týmů a strategii přestupových období.