Seriál: Šest dní v kómatu a následky traumatu mozku – Příběh americké ženy po zážitcích v Sarajevu

Seriál: Šest dní v kómatu a následky traumatu mozku – Příběh americké ženy po zážitcích v Sarajevu

Debbie Armstrongová: Od olympijského zlata k úspěšné Youtuberce

Debbie Armstrongová, dvacetiletá lyžařka ze Seattlu, se stala jednou z největších překvapení na Zimních olympijských hrách v Sarajevu v roce 1984. V té době byla Armstrongová relativně neznámá a nepatřila mezi favoritky na medaili. Přesto se jí podařilo vyhrát závod ve sjezdu a získat zlatou medaili.

Armstrongová před olympiádou nebyla považována za jednu z hlavních konkurentek. Sice vyhrála bronzovou medaili ve Světovém poháru těsně před odletem do Jugoslávie, ale jinak se řadila spíše ke střednímu poli světové špičky. Předpokládalo se, že největší šance na úspěch mají její krajanka Tamara McKinneyová, která ovládla celkové bodování Světového poháru, a trojnásobná světová šampionka Erika Hessová.

Přestože nebyla považována za favoritku, Armstrongová si užívala svou účast na olympiádě a byla nadšená z toho, že se dostala do závodu. Během jízdy se cítila soustředěná a plná adrenalinu. Její první jízda byla velmi úspěšná a diváci i televizní komentátoři byli nadšeni. Jen jedna desetina sekundy ji dělila od vedoucí Christin Cooperové.

Ve druhé jízdě Armstrongová opět předvedla skvělý výkon, zatímco Cooperová udělala chybu a jen tak tak ustála pád. Tím si Armstrongová zajistila zlatou medaili a stala se senzačním šampionem.

Po svém úspěchu na olympiádě se Armstrongová ocitla v novém světě. Volal jí prezident Reagan s gratulací, objevila se na titulní straně prestižního magazínu Sports Illustrated a stala se známou po celém světě. Jenže po senzačním úspěchu už se jí nedařilo dosahovat podobných výsledků. Nejvíce se jí povedlo čtvrté místo na mistrovství světa ve stejné disciplíně.

Poté přišlo zranění, dlouhá rekonvalescence a neúspěšná obhajoba titulu na olympijských hrách v Calgary. Ve 24 letech tak ukončila svou lyžařskou kariéru. Přestože si uvědomovala svůj potenciál a věřila, že by mohla být vrcholovou sportovkyní ještě dalších deset let, nedošlo k dalším úspěchům. Armstrongová však tvrdí, že toho nelituje a je spokojená se svým životem.

Po ukončení kariéry se Armstrongová věnovala studiu na univerzitě a udělala si lektorské zkoušky, aby mohla učit lyžování. Pracovala jako asistentka trenéra lyžařského týmu Nového Mexika a později se stala ředitelkou v zimním středisku Steamboat Springs.

Přestože byla spokoj