Šermířka odmítla bojovat s transgender sokyní a poklekla před ní, viděla černou kartu.

Šermířka odmítla bojovat s transgender sokyní a poklekla před ní, viděla černou kartu.

Turnerová se měla utkat se Sullivanovou v rámci amerického šermířského turnaje v Marylendu. Místo souboje však sundala helmu, odhodila ji a před viditelně šokovanou trangender soupeřkou poklekla.

„Oproti svým soupeřkám má velkou výhodu,“ vysvětlovala později Turnerová v živém televizním rozhovoru pro FOX News. „Jako žena nemám na výběr, kde budu soutěžit,“ vysvětlovala.

V dalším interview poskytnutém zpravodajskému přidala podrobnosti: „Když jsem si klekla na koleno, podívala jsem se na rozhodčího a řekla jsem: ‚Je mi líto, ale nemohu bojovat. Jsem žena, účastním se ženského turnaje a toto je muž. A já proti němu nebudu šermovat.“

Turnerová doplnila, že její soupeřka zpočátku neslyšela vysvětlení a měla dojem, že klesla na koleno z důvodu zranění. „Nechápala, co se děje,“ popisovala chování Sullivanové. „Zeptala se mě, jestli jsme v pořádku.  Odpověděla jsem, že je mi to líto. Že k ní cítím velkou lásku a úctu, ale nebudu proti ní šermovat.“

Načež Sullivanová měla reagovat, že v představenstvu turnaje zasedá člen, který ji podporuje a existuje politika, která ji uznává jako ženu, takže má dovoleno šermovat. „A vy dostanete černou kartu,“  upozornila soupeřku. „Řekla jsem: Já vím,“ dodala Turnerová.

Od sudích skutečně viděla černou kartu, což znamenalo, jediné: diskvalifikace. Rozhodnutí následně posvětil i americký šermířský svaz. „Naší odpovědností je zajistit, aby všichni sportovci, bez ohledu na jejich osobní postavení, soutěžili podle stejných pravidel stanovených Mezinárodní federací šermu (FIE),“ uvedl v oficiálním komuniké.

„V případě Stephanie Turnerové její diskvalifikace, která se vztahuje pouze na tento turnaj, nesouvisela s žádným osobním prohlášením, ale byla pouze přímým důsledkem jejího rozhodnutí odmítnout šermovat se způsobilým soupeřem, což pravidla FIE jasně zakazují,“ dodali zástupci USA Fencing.

Turnerová později doplnila, že byla předvolána před funkcionáře, aby vysvětlila své rozhodnutí. Podle jejích slov dostala kopii transgenderové politiky asociace a byla požádána, aby podepsala dokument uznávající její trest. 

Šermířka Stephanie Turnerová se nedávno dostala do středu pozornosti poté, co odmítla bojovat s transgender soupeřkou v rámci amerického šermířského turnaje v Marylandu. Turnerová se rozhodla sundat helmu, odhodit ji a před soupeřkou pokleknout, což vedlo k její diskvalifikaci.

V rozhovoru pro FOX News později Turnerová vysvětlila své rozhodnutí. Jako žena neměla na výběr, kde bude soutěžit, a účastnila se ženského turnaje, takže odmítla bojovat s mužským soupeřem. Přestože na začátku soupeřka nerozuměla Turnerově gestu a myslela si, že klečí kvůli zranění, nakonec pochopila situaci a Turnerová obdržela černou kartu, což znamenalo diskvalifikaci.

Americký šermířský svaz následně potvrdil Turnerovou diskvalifikaci s tím, že všichni sportovci musí soutěžit podle stejných pravidel stanovených Mezinárodní federací šermu. Turnerová byla následně předvolána k vysvětlení svého rozhodnutí a byla požádána, aby podepsala dokument uznávající svůj trest.

Celá situace vyvolala diskuzi o pravidlech a politikách týkajících se transgender sportovců. Turnerová se postavila za své rozhodnutí a zdůraznila, že respektuje své soupeře, ale nemohla soupeřit s mužským sportovcem v ženském turnaji. Diskuze o tom, jak zacházet s transgender sportovci v různých sportech, stále pokračuje a je důležité najít spravedlivé a respektující řešení pro všechny zúčastněné strany.