Sesuv sněhu poškodil Můstek v Bischofshofenu – nevídaná událost.

Sesuv sněhu poškodil Můstek v Bischofshofenu – nevídaná událost.

Populární skokanské Turné čtyř můstků, které je jednou z nejvýznamnějších soutěží ve skocích na lyžích, začne kvalifikací 28. prosince v německém Oberstdorfu. Kvalifikace se na něm uskuteční 5. ledna. Toto prestižní turné je již 72. ročníkem a mezi místy konání patří Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck a Bischofshofen.

Letošní ročník Turné však začal s nečekanými problémy. Podle rakouské televize ORF se v nejprudší části můstku v Bischofshofenu v noci na sobotu utrhla „lavina“ mokrého sněhu. Tento incident je podle šéfa lyžařského klubu v Bischofshofenu Manfreda Schützenhofera naprosto unikátní a dosud se něco podobného nestalo. Na můstku napadlo hodně sněhu a následně pršelo, což způsobilo extrémní zatížení sítě. Od nedělního rána probíhá odklízení sněhu bagrem a sítě jsou opět instalovány. Organizátoři však ujišťují, že závody se 6. ledna uskuteční a vše zvládnou.

Turné čtyř můstků je velmi oblíbené mezi fanoušky skoků na lyžích a každý rok přitahuje tisíce diváků. Z českých skokanů se v minulosti podařilo vyhrát tento prestižní seriál Jiřímu Raškovi v roce 1971 a Jakubu Jandovi v roce 2006. Letos budou čeští fanoušci držet palce našim reprezentantům a doufají, že se jim podaří opět dosáhnout úspěchu na tomto významném turnaji.