Sexuální skandály otřásají francouzským ragby

Sexuální skandály otřásají francouzským ragby

„Probíhá vyšetřování. Pokud se ta fakta potvrdí, bude to velmi vážné,“ řekl na tiskové konferenci v Argentině prezident Francouzské ragbyové federace Florian Grill.

„Naše myšlenky musí být s tou mladou ženou. Pokud je to pravda, jde to proti všemu, co ragby dělá, co buduje a co představuje. Nemám ale žádné informace a nemohu říct, co se stalo,“ dodal Grill.

Francie v sobotním utkání v Mendoze porazila domácí Argentinu 28:13 a oba později zatčení hráči Jegou a Auradou si v něm odbyli reprezentační debut.

Ve středu se Francie střetne v Montevideu s domácí Uruguayí a poté se vrátí do Argentiny na další duel v sobotu v Buenos Aires.

V neděli francouzský svaz poslal domů ragbistu Toulonu Jamineta, jenž podle agentury AP uvedl v později smazaném videu na instagramu: „První Arab, na kterého narazím, ode mě dostane hlavičku.“

Za vyjádření se následně omluvil.

„Federace důrazně odsuzuje poznámky Melvyna Jamineta ve videu zveřejněném na sociálních sítích. Takové komentáře jsou naprosto nepřijatelné a jsou v rozporu se základními hodnotami našeho sportu,“ uvedli představitelé francouzského ragby v prohlášení. Událost dále vyšetřují.

„Chápu, že to mohlo ublížit a urazit mnoho lidí. Chci dát jasně najevo, že tyto komentáře v žádném případě neodrážejí moje hodnoty ani hodnoty francouzského týmu,“ napsal později Jaminet na instagramu.

Francii reprezentuje od roku 2021, dosud odehrál za národní tým 20 zápasů a předloni s ním slavil triumf v turnaji Six Nations.

Francouzské ragby se nedávno dostalo do středu pozornosti kvůli sexuálním skandálům, které otřásly týmem a vyvolaly rozruch ve veřejnosti. Prezident Francouzské ragbyové federace Florian Grill na tiskové konferenci v Argentině potvrdil, že probíhá vyšetřování ohledně těchto skandálů a pokud se fakta potvrdí, bude to velmi vážné.

Jedním z incidentů, který vyvolal nevoli, bylo zatčení hráčů Jegou a Auradou po sobotním utkání s Argentinou, kde Francie zvítězila 28:13. Oba hráči si v tomto zápase odbyli reprezentační debut. Tým se nyní připravuje na další zápasy v Uruguayi a Argentině.

Další kontroverze vznikly kolem hráče Jamineta, který ve videu na sociálních sítích uvedl rasistické poznámky. Tento incident byl ostře odsouzen federací a událost je dále vyšetřována. Jaminet se později omluvil a zdůraznil, že jeho komentáře neodrážejí jeho ani hodnoty francouzského týmu.

Celá situace vyvolala rozruch ve francouzském ragby a ukázala, že sport není imunní vůči kontroverzím a skandálům. Je důležité, aby federace a hráči jednali s respektem a dodržovali etické normy a hodnoty sportu. Doufejme, že se situace brzy uklidní a tým se může soustředit na své sportovní výkony na hřišti.