Šilhavý vnímá narůstající tlak před zápasem s Albánií. Kouč odhalil, jaký motivující faktor má tým.

Šilhavý vnímá narůstající tlak před zápasem s Albánií. Kouč odhalil, jaký motivující faktor má tým.

Český fotbalový tým se po domácí remíze 1:1 v zářijovém vzájemném duelu zkomplikoval boj o postup na šampionát v příštím roce. Trenér, jedenašedesátiletý kouč, však věří, že potvrdí, že dokážou zabrat, když jim těžkne do bot. Na tiskové konferenci v Tiraně také uvedl, že s nerozhodným výsledkem nepočítá a mužstvo bude hrát na vítězství.

„Samozřejmě je to zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, kam chceme. Je to náš cíl se tam dostat. Pro nás je ten zápas hodně důležitý. Tlak samozřejmě vnímáme, ale myslím, že to je normální,“ uvedl trenér.

Jeho tým po polovině kvalifikace ztrácí z druhého místa skupiny dva body na Albánii, která odehrála o utkání více. Třetí Moldavsko má stejně bodů jako český celek a čtvrté Polsko o dva méně. Na šampionát do Německa postoupí první dva celky z každé skupiny. Češi odehráli o zápas méně než zbýlí soupeři.

„Máme to i v motivaci, že čeští hráči, nejen my, když týmu těžne do bot, dokážou zabrat a utkání zvládnout. Věřím, že se nám to podaří i zítra. Vnímám, že soupeř je kvalitní, a to nadšení je tady cítit ze všech stran. Mají velkou šanci (na postup). Ale já věřím, že naši hráči jsou na tom obdobně,“ prohlásil trenér.

Pro jeho svěřence by nemusela být špatná ani remíza, s ní však trenér nepočítá. „Tým je odhodlaný a nastavený na vítězství. Kdyby remíza vedla k tomu, že postoupíme na Euro, tak by stačila. Ale takhle nechceme přemýšlet. Do konce ještě máme čtyři zápasy, po zítřku tři. Ještě je dostatek bodů. Teď přemýšlíme jen o zítřejším zápase a v něm jednoznačně chceme zvítězit,“ řekl.

Vzhledem k tomu, že Albánci poženou vyprodaný stadion v Tiraně pro 22 500 diváků, očekává se, že zápas nebude příjemnější než před měsícem v Edenu.

„Všichni jsme věděli, že to doma zvládneme, a měli jsme to zvládnout. Tady to bude ještě horší v tom, že fanoušci vytvoří Albáncům bouřlivé prostředí. To bude pro ně výhoda, to vše bude proti nám. Ale věřím, že máme dostatek zkušených hráčů, kteří jsou zvyklí hrát před takovým publikem,“ řekl trenér.

Oproti zářijovému vzájemnému duelu bude muset udělat minimálně jednu vynucenou změnu, neboť z nominace vypadl zraněný