Síně slávy IBU vstoupila jako první česká biatlonistka Gabriela Soukalová

Síně slávy IBU vstoupila jako první česká biatlonistka Gabriela Soukalová

Gabriela Soukalová, bývalá mistryně světa a vítězka Světového poháru v biatlonu, se stala první Češkou, která byla uvedena do Síně slávy Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Tento slavnostní ceremoniál se konal ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě, kde právě probíhá světový šampionát.

Soukalová se tak připojila ke skupině elitních biatlonistů, mezi které patří například šestinásobná šampionka Světového poháru a držitelka rekordních 42 vítězství Magdalena Forsbergová ze Švédska. Dalším novým členem Síně slávy je osminásobný mistr světa Francouz Raphaël Poirée. IBU Síň slávy byla otevřena teprve loni a v současnosti má sedm členů.

Gabriela Soukalová je nejúspěšnější českou biatlonistkou v historii s 17 vítězstvími ve Světovém poháru. V sezoně 2015/16 se stala druhou Češkou v historii, která vyhrála celkové pořadí seriálu. Před ní se to povedlo Jiřině Pelcové v ročníku 1989/90.

Během slavnostního ceremoniálu Soukalová poděkovala všem lidem, kteří jí pomohli během její kariéry, včetně svých rodičů a trenérů. Uvedla také, že je ráda za všechny hezké momenty ve své kariéře, ale že si uvědomuje také své chyby, které ji posílily jako člověka.

Gabriela Soukalová ukončila svou sportovní kariéru v květnu 2019. Během své kariéry získala šest medailí z mistrovství světa, včetně dvou zlatých. Stala se také nejlepší českou sportovkyní roku 2017.

Tímto vstupem do Síně slávy se Gabriela Soukalová stala ikonou českého biatlonu a její úspěchy budou dlouho připomínány.