Slabina českého hokeje odhalena: Tým pro obhajobu stříbra představuje nepříznivou vizitku

Slabina českého hokeje odhalena: Tým pro obhajobu stříbra představuje nepříznivou vizitku

Juniorské mistrovství světa v ledním hokeji se letos koná ve švédském Göteborgu. Po třech po sobě jdoucích letech, kdy se turnaj konal v Kanadě, se tak juniorské MS vrací zpět do Evropy. Tato změna přináší výhodu evropským reprezentacím, které nemusí cestovat tak daleko a nemají problém se zvykáním na zahraniční kluziště.

Nicméně, tato výhoda platí pouze pro některé evropské týmy. Například česká reprezentace má pouze šest hráčů, kteří hrají v tuzemsku. Zbylých 17 hráčů pochází ze zahraničních klubů, převážně ze Švédska a Finska. Tento rozdíl je obrovský ve srovnání se švédskými a finskými týmy, které spoléhají převážně na domácí hráče.

Trenér české juniorské reprezentace Patrik Augusta si je vědom toho, že má v nominaci pouze šest hráčů z Česka. Považuje to za paradox a nechce, aby to byla špatná vizitka českého hokeje. Nicméně, respektuje právo hráčů odejít do zahraničí, ale věří, že se podmínky v českém hokeji zlepší a více hráčů bude hrát doma.

Přestože trenér Augusta pracoval většinu sezony s evropskou částí týmu, věří, že problémy s jet lagem nebudou na turnaji příliš velké. Všichni hráči kromě jednoho dorazili do Česka před turnajem, takže budou mít dostatek času na aklimatizaci. Navíc se budou připravovat na stejném kluzišti, které je v Göteborgu.

Patrik Augusta nominaci sestavoval na základě videa a informací od zahraničních kontaktů. Zjistil, že severoamerická juniorka je rychlejší než ta česká. Hraje se tam přímý a rychlý hokej. Trenér si však také všiml, že spousta hráčů odchází do zahraničí, což je jeden z problémů českého mládežnického hokeje.

Juniorské mistrovství světa v ledním hokeji se koná od 26. prosince. Česká reprezentace doufá, že naváže na loňskou stříbrnou medaili a předvede kvalitní výkony na evropském ledě.