Slavia denied Trpišovský, foreign coach not an option, says FAČR chief

Slavia denied Trpišovský, foreign coach not an option, says FAČR chief

Česká fotbalová asociace (FAČR) oznámila, že novým trenérem české fotbalové reprezentace se stane Ivan Hašek. Tato volba byla jednomyslně schválena výkonným výborem FAČR. Hašek podepsal smlouvu do konce kvalifikace na mistrovství světa v roce 2026 s opcí pro samotný šampionát.

Reprezentace byla bez trenéra od konce listopadu, kdy rezignoval Jaroslav Šilhavý. Výběrem nového trenéra byla pověřena pětičlenná pracovní skupina, kterou tvořili předseda FAČR Martin Fousek, místopředsedové FAČR Jiří Šídliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec.

Při výběru nového trenéra byly zvažovány různé možnosti. První možností byl trenér z ciziny, ale tato varianta byla hned na začátku zavržena. Česká mentalita je specifická a potřebuje porozumění, proto se rozhodlo pokračovat v tradici českých trenérů. Druhým faktorem byla ekonomická stránka věci. FAČR nikdy neoslovila žádného trenéra ze zahraničí a ani nebyla oslovena žádným zahraničním trenérem.

Další možností byli trenéři pracující pro asociaci, ale nechtělo se je povýšit na pozici hlavního trenéra. Probíralo se také angažování trenéra Jindřicha Trpišovského ze Slavie Praha, ale klub ho nechtěl uvolnit. S trenéry z ostatních klubů se jednalo, ale žádný z nich nepostoupil do finálního kola výběru.

Posledním okruhem byli volní trenéři, mezi které patřili Ivan Hašek, Michal Bílek a Vítězslav Lavička. Tito trenéři absolvovali pohovory s pracovní skupinou a diskutovalo se s nimi o pojetí národního týmu. Pracovní skupina jednomyslně vybrala Ivana Haška jako hlavního kandidáta na základě jeho lidských, trenérských i hráčských zkušeností.

Ivan Hašek je bývalý český fotbalista a trenér. Jako hráč reprezentoval Československo a Českou republiku a působil v klubech jako Sparta Praha, Beşiktaş nebo Kaiserslautern. Jako trenér vedl například Sparta Praha, polský klub Lech Poznań nebo čínský klub Guangzhou R&F. Hašek má bohaté zkušenosti jak z hráčské, tak z trenérské pozice a věří se, že bude schopen vést českou fotbalovou reprezentaci k dalším úspěchům.