Slavia vydělala nejvíce – do českého fotbalu přiteče 760 milionů za skvostný podzim.

Slavia vydělala nejvíce – do českého fotbalu přiteče 760 milionů za skvostný podzim.

České kluby se v letošní sezóně nedostaly do skupiny Ligy mistrů a nedosáhly na s tím spojenou finanční odměnu ve výši 15,64 milionu eur. Nicméně, Slavia Praha se přiblížila účasti a získala peníze díky výsledkům v Evropské lize a bonusu za desetiletý koeficient. Za start ve skupinové fázi Evropské ligy získala Slavia 3,63 milionu eur a dalších 3,15 milionu eur vydělala díky pěti výhrám ze šesti zápasů. Za desetiletý koeficient získají slávisté 3,036 milionu eur. První místo ve skupinové fázi jim vyneslo 1,1 milionu eur a postup do osmifinále pak 1,2 milionu eur. Na nerozdělených financích po remízách ve skupině jim připadne dalších 210 tisíc eur a za účast ve 3. předkole pak 100 tisíc eur.

Sparta Praha zatím vydělala o necelé tři miliony eur méně než Slavia. Za postup do skupinové fáze Evropské ligy si Sparta vysloužila 3,63 milionu eur a v ní si výsledky zajistila 2,1 milionu eur. Za desetiletý koeficient dostane Sparta 2,51 milionu eur a za druhé místo v tabulce a účast v úvodním kole jarní vyřazovací fáze pak 1,05 milionu eur. Na nerozdělených financích po remízách připadne Spartě 126 tisíc eur a za start ve 3. předkole Ligy mistrů 100 tisíc eur.

Plzeň hraje nejméně dotovanou Evropskou konferenční ligu, ale díky rekordním výsledkům vydělala jen nepatrně méně než Sparta. Za účast ve skupinové fázi si Plzeň připsala 2,94 milionu eur. Za šest výher, kterými vylepšila české maximum a vyrovnala rekord soutěže, získala tři miliony eur. Desetiletý koeficient vynesl Viktorii 1,07 milionu eur. Za první místo ve skupině připadne Plzeňským 650 tisíc eur a za účast v osmifinále pak 600 tisíc eur. Na nerozdělených financích po remízách Plzeň získá dalších téměř 200 tisíc eur, třikrát po 100 tisících eur dostala za start ve 2., 3. a závěrečném předkole.

Bohemians 1905 vypadli již ve 2. předkole Konferenční ligy a připsali si jen 450 tisíc eur. Z toho 100 tisíc eur za účast a 350 tisíc eur jako „bolestný“ za vyřazení.

České kluby již po podzimu překonaly zisk za celou minulou pohárovou sezónu, který činil téměř 30 milionů eur. Na rozdíl od minulého ročníku mělo Česko zástupce ve skupině Ligy mistrů, kterou si zahrála Plzeň. Západočeši drží český finanč