Slováci nadšeně počítají miliony a diskutují o Hamšíkovi, zatímco sparťan Haraslín je překvapením

Slováci nadšeně počítají miliony a diskutují o Hamšíkovi, zatímco sparťan Haraslín je překvapením

Lukáš Haraslín se stal hrdinou posledního kvalifikačního zápasu Slovenska proti Islandu. Během 65 minut na hřišti vstřelil dva góly, přidal jednu asistenci a vytvořil dvě gólové šance. Navíc zaznamenal pět klíčových přihrávek a vyhrál osm z dvanácti soubojů. Jeho skvělý výkon pomohl Slovákům otočit zápas a zajistit si postup do Německa.

Haraslín překvapil nejen fotbalové odborníky, ale i novináře tím, že přišel na setkání s novináři bez kopaček, pouze v ponožkách. Před zápasem měl totiž problémy s přesností střelby během rozcvičky. Nakonec se ale ukázalo, že tyto problémy neměly žádný vliv na jeho výkon.

Podle serveru Sofascore obdržel Haraslín hodnocení 9.8, což je velmi vysoké hodnocení. Jeho trenér Francesco Calzona ho popsal jako velmi kvalitního hráče a dodal, že možná ani sám Haraslín si neuvědomuje, jak dobrý je.

Calzona je považován za překvapivě úspěšného stratéga, protože předtím nikdy nepůsobil jako hlavní trenér. Mnozí pochybovali o jeho schopnostech pomoci slovenskému národnímu týmu ustát turbulentní období. Slovenský svaz ale zvolil správný směr při volbě trenéra, což dokazují i nedávné spekulace v italském tisku, podle kterých měl být Calzona favoritem na post hlavního trenéra Neapole.

Díky angažmá Calzony mohou Slováci teď vyhlásit soupeře pro základní skupinu šampionátu. Vzhledem k druhému místu ve skupině budou losováni ze druhého nebo třetího koše. Mohou tak narazit na týmy jako Portugalsko nebo Německo.

Za postup do šampionátu si Slováci pripíšou přibližně deset milionů eur od UEFA. Další atraktivní bonusy mohou získat díky výsledkům na turnaji. Vítězství ve skupině jim přinese dalších 1,5 milionu eur, za remízu polovinu této částky. Postup do osmifinále je honorován dvěma miliony eur a další peníze přitečou z reklamních práv a sponzorských smluv.

Součástí týmu v Německu pravděpodobně bude i Marek Hamšík. Přestože ukončil svou hráčskou kariéru, může cestovat na šampionát jako člen realizačního týmu. V současnosti vede svoji akademii v Banské Bystrici a zároveň působí jako manažer slovenské reprezentace.