Slováci se spoléhají na naturalizovaného Rusa ve své nejchudší olympijské výpravě v historii.

Slováci se spoléhají na naturalizovaného Rusa ve své nejchudší olympijské výpravě v historii.

Pohled na počet obyvatel obou zemí je neúprosný. Česká republika má populaci zhruba na 10,5 milionu, její soused o pět milionů méně.

Ovšem abyste dostali číslo české olympijské výpravy, musíte počet reprezentantů Slovenska vynásobit hned čtyřikrát. 

To je rozdíl, který bije do očí, a hlavně jde o další pokles. Zatímco v Tokiu se bilo o medaile 41 Slováků, nyní odlétá 28 sportovců. 

„Máme obrovské problémy. Na počet kvalifikovaných sportovců jsou navázané všechny benefity, služby a privilegia pro výpravu. Snížily se nám tedy počty členů realizačního týmu, poskytnutých aut i prostor ve vesnici,“ cituje web olympic.sk šéfa slovenské výpravy Romana Bučka.

„Někteří trenéři se tak dostanou ke svým svěřencům jen na trénincích, protože nemají plnohodnotné akreditace,“ upozornil.

Podle něho je klesající křivka reprezentantů hluboko zakořeněná už v práci s dětmi, ve výchově a celkově v přístupu ke sportu v zemi.

„V průměru máme dvě hodiny tělesné výchovy týdně, což je ve srovnání s mnoha jinými zeměmi málo. Vrcholový sport klade na sportovce, trenéry i na lidi kolem sportovce obrovské nároky. Zřejmě je u nás mnozí nejsou ochotni či schopni snášet,“ myslí si bývalý kajakář.

Podle něj je na Slovensku i málo sportovišť, kde by se vrcholoví závodníci mohli připravovat. A země prý upírá malou pozornost na duální kariéru.

„Mnozí rodiče, kteří přivedou dítě ke sportu, tím pádem vůbec netouží, aby se mu věnovalo na vrcholné úrovni,“ dodal Buček.

Ten i tak věří, že Slovensko má i mezi 28 nadějemi velká jména, která by mohla získat některou z medailí. 

Asi největší chloubou slovenské výpravy je střelkyně Zuzana Rehák Štefečeková, trojnásobná olympijská medailistka a obhájkyně zlata v trapu.

Tradičně je velký tlak na vodní slalomáře a také na zápasníka Tajmuraze Salkazanova, který je původem Rus, ale od roku 2018 reprezentuje Slovensko. Ten má na kontě už tři medaile z mistrovství světa a dvě zlata z mistrovství Evropy. 

Nejchudší olympijská výprava v historii. Slováci spoléhají i na naturalizovaného Rusa

Slovenská olympijská výprava do Tokia je letos nejmenší v historii. S pouhými 28 sportovci se Slovensko musí vypořádat s obrovskými problémy a nedostatkem zdrojů. Na rozdíl od České republiky, která má populaci kolem 10,5 milionu obyvatel, je slovenská populace o pět milionů menší.

Tento pokles počtu reprezentantů je znepokojivý a ukazuje na hlubší problémy ve sportovní infrastruktuře a podpoře sportu ve Slovensku. Podle šéfa slovenské výpravy Romana Bučka je nedostatek kvalifikovaných sportovců spojen s nedostatkem benefitů a podpory pro sportovce. Někteří trenéři dokonce nemají plnohodnotné akreditace a nemohou se plně věnovat svým svěřencům.

Podle Bučka je nedostatek sportovců spojen s nedostatkem investic do sportu a nedostatečnou podporou duální kariéry sportovců. Mnoho rodičů není ochotno nebo schopno podporovat své děti ve vrcholovém sportu, což vede k nedostatku talentovaných sportovců.

Přestože je slovenská výprava letos velmi malá, má stále naděje na medaile. Jednou z největších nadějí je střelkyně Zuzana Rehák Štefečeková, trojnásobná olympijská medailistka a obhájkyně zlaté medaile v trapu. Velký tlak je také kladen na vodní slalomáře a zápasníka Tajmuraze Salkazanova, který sice pochází z Ruska, ale od roku 2018 reprezentuje Slovensko a má za sebou úspěchy na mistrovstvích světa i Evropy.

I přes nedostatky a problémy se slovenská olympijská výprava do Tokia snaží bojovat o úspěchy a reprezentovat svou zemi co nejlépe. Doufejme, že se jim podaří překonat všechny překážky a získat nějaké medaile pro Slovensko.