Slovákům se podařilo vyhrát díky odvolané penaltě a blíží se k dosažení Euro.

Slovákům se podařilo vyhrát díky odvolané penaltě a blíží se k dosažení Euro.

Slováci utrpěli výhru a mají Euro na dosah

Slovácký tým nedávno utrpěl porážku ve svém zápase, ale stále má naději na postup na Mistrovství Evropy. Podle deníku sme.sk byl jejich výkon v tomto zápase asi nejslabší během celé kvalifikace. Vítězství jim zachránil brankář Dúbravka, který se vytáhl proti střele Rodriguese.

Slováci mají v tabulce druhého místa pětibodový náskok na první nepostupové místo. K jistotě účasti na turnaji jim stačí remíza v domácím zápase s Islandem.

Tabulku skupiny vede po osmi kolech bez ztráty bodu Portugalsko, které již má postup zaručený. V posledním zápase proti Bosně a Hercegovině zvítězilo 5:0 díky dvěma gólům kapitána Cristiana Ronalda. Ronaldo se také stal rekordmanem v počtu reprezentačních gólů (127) a odehraných zápasů (203). V aktuální kvalifikaci se mu podařilo skórovat již devětkrát.

Další branky za Portugalsko přidali Bruno Fernandes, Cancelo a Joao Félix. Tým kouče Martíneze vyhrál v bojích o ME i poosmé a má impozantní skóre 32:2. Bosna a Hercegovina přišla o šanci na druhé postupové místo.

Rakouští fotbalisté zvítězili v Ázerbájdžánu 1:0 a zajistili si postup na šampionát jako druhý tým po Belgii. Utkání v Baku rozhodl střídající Marcel Sabitzer z penalty.

V první půli měli rakouští hráči velkou převahu, ale brankář Vlachodimos držel Řeky. Další pokutový kop ale Sabitzer proměnil ve 48. minutě za ruku Mamedova. Hosté svůj těsný náskok udrželi, i když dohrávali posledních pár minut bez vyloučeného Burgstallera. Tým trenéra Rangnicka tak zvítězil i ve svém sedmém kvalifikačním zápase.

Rakouská reprezentace se představí na třetím Euru za sebou a celkově čtvrtém v historii. Jejich největším úspěchem je postup do osmifinále na minulém šampionátu v roce 2021.

Mistrovství Evropy už zná osm z 24 účastníků. Rakousko doplnilo Belgii, Francii, Portugalsko, Skotsko, Španělsko, Turecko a hostitele Německo. Závěrečný turnaj se uskuteční od 14. června do 14. července 2024.

V dalších zápasech kvalifikace ME 2024 ve fotbale:

Skupina B:

Řecko – Nizozemsko 0:1

Gibraltar – Irsko 0:4

Skupina F:

Ázerbájdžán – Rakousko 0:1

Belgie – Švédsko nedohráno

Skupina J:

Lucembursko – Slovensko 0:1

Bosna a Hercegovina – Portugalsko 0:5

Island – Lichtenštejnsko 4:0