Smrt Junka ukončila kariéru úspěšné manželky Elišky

Smrt Junka ukončila kariéru úspěšné manželky Elišky

V tomto článku se budeme zabývat životem a kariérou jednoho z nejtalentovanějších automobilových závodníků své doby – Junka. Jeho rychlost a dokonalá technika ho katapultovaly mezi nejlepší jezdce té doby a na jeho kontě se nachází bohatá sbírka vítězných trofejí.

Junkova tragická smrt na původním přírodním okruhu Nürburgring, který je náročnou tratí s mnoha zatáčkami a obtížnými pasážemi, stále není úplně jasná. V šestém kole Velké ceny Německa ztratil kontrolu nad vozem a došlo k tragickému nárazu do bariéry, při kterém pilot utrpěl smrtelná zranění. Spekuluje se o technickém selhání vozidla nebo o jezdecké chybě.

Smrt jezdce na Nürburgringu tehdy otřásla celou sportovní veřejnost v Německu i Československu. Jeho nečekaný odchod připomněl, jak náročný a nebezpečný může motorismus být. Jeho vášeň pro závody a touha po vítězství ho nakonec připravily o život.

Junkova manželka Eliška se pod dojmem velké ztráty rozhodla ukončit svou úspěšnou kariéru, která z ní dodnes dělá jednu z nejlepších automobilových závodnic všech dob.

Junek se narodil 25. května 1894 v Dolní Čermné a byl nejstarším ze 13 dětí. Po absolvování obchodní akademie pracoval jako bankovní úředník. V roce 1922 vyhrál svůj první závod Zbraslav-Jíloviště ve voze Mercedes a přivezl si domů první vítězný pohár.

Později přesedl do Bugatti a spolu s manželkou Eliškou jezdil na závodech v Československu i v zahraničí. Vyhrál řadu z nich. Navíc se mu dařilo i v profesním životě a dosáhl významného postavení a majetku. Úspěšný závodník je pohřben na Vinohradském hřbitově v Praze.

Junek byl nejen talentovaným jezdcem, ale také inspirací pro mnoho dalších závodníků. Jeho vášeň a odhodlání ho katapultovaly mezi nejlepší a jeho památka stále žije díky jeho úspěchům a vlivu na svět motorismu.