Smrt v troskách letadla ukončila sen o úspěchu vlastního týmu, Hill se stal legendou.

Smrt v troskách letadla ukončila sen o úspěchu vlastního týmu, Hill se stal legendou.

Jedinečný příběh dvou britských závodníků, kteří se stali mistry světa formule 1. Graham Hill se narodil 15. února 1929 v Londýně a jeho cesta ke sportu začala u veslování. Vstoupil do významného Londýnského veslařského klubu a během své kariéry nosil na přilbě znak klubu – osm svislých pruhů symbolizujících vesla.

Nicméně, osud pro Hilla naplánoval jinou dráhu. Při náhodném setkání na okruhu Brands Hatch se poprvé potkal s motoristickým sportem. Když se poprvé vydal na trať ve voze formule 3, zjistil, že ho adrenalinový svět závodů neúprosně přitahuje.

Tak začala jeho odysea, kdy se ze skromného mechanika stal zkušený instruktor a položil základ pro své budoucí vynikající výsledky. Klíčovým momentem Hillovy kariéry byla šance, kterou mu poskytl Colin Chapman, vizionářský zakladatel společnosti Lotus.

Chapmanova neochvějná důvěra v doposud neznámého jezdce se zhmotnila v krásném výsledku v šampionátu v roce 1958, který znamenal Hillův debut ve formuli 1. I přes počáteční neúspěchy vytrval a svým neochvějným odhodláním a houževnatostí kráčel k úspěchům.

Navzdory působení u Lotusu to bylo spojení s týmem British Racing Motors (BRM), které Hilla vyneslo na výsluní. V roce 1960 v nizozemském Zandvoortu poprvé okusil stupně vítězů. O pouhé dva roky později už mohl slavit titul mistra světa, když dokázal v barvách týmu Owen Racing Organisation porazit i impozantního Jima Clarka s Lotusem.

Pak následovala tři druhá místa v seriálu po sobě a v roce 1967 návrat do Lotusu. Chapmanovi se za důvěru odvděčil korunou mistra světa F1 1968. Vrcholem Britovy kariéry bylo dosažení bájných trojkoruny – pěti vítězství ve Velké ceně Monaka formule 1, triumfem v zámořské Indy 500 a čtyřiadvacetihodinovce Le Mans. Tímto se stal jediným jezdcem, který dokázal vyhrát tyto tři odlišné závody. Zatím nejblíže k tomu byl Fernando Alonso, který ale stále neuspěl v Indianapolisu.

Hillovu kariéru ukončila tragédie. Zemřel 29. listopadu 1975 ve věku 46 let, když se jeho dvoumotorový letoun Piper PA-23 Aztec zřítil poblíž Arkley v londýnské čtvrti Barnet. Na palubě zahynulo dalších pět členů jeho týmu Embassy Hill: manažer Ray Brimble, mechanici Tony Alcock a Terry Richards, pilot Tony Brise a konstruktér Andy Smallman.

Odkaz dvojnásobného mistra světa úspěšně nesl jeho syn. Když se Graham Hill zabil, bylo Damonovi 15 let. Pokrač